Az MDF-esek szerint létezik, de érvénytelen a lista

Miközben mind a Fidesz, mind az MDF hivatalos nyilatkozataiban tagadja, hogy létezne melléklete megállapodásuknak, az [origo]-nak nyilatkozó politikusok elsősorban csak annak tartalmát vitatják.Az MDF több elnökségi tagja és regionális vezetője is azt mondta az [origo]-nak, hogy egyáltalán nem tekinthető véglegesnek a Fidesz-MDF megállapodás melléklete.

A hétfőn aláírt, majd visszavont melléklet egy kivétellel megnevezi azokat a közös képviselőjelölteket, akiket az MDF javasolhat az egyéni választókörzetekben. Több MDF-es szerint a jelöltekről csak a párt országos választmánya dönthet, így végleges megállapodást nem is lehetett volna aláírni.

 A Fidesz-MDF választási megállapodásának mellékleténak alján a Fidesz részéről Áder János, az MDF oldaláról Hende Csaba neve szerepel. A melléklet a két párt szerződésével egy időben jelent meg, de még aznap délután jelezte mindkét párt, a melléklet érvénytelen, sőt nem is létezik. A szöveg a Fidesz sajtóosztályáról került nyilvánosságra, de utólag jelezték, a szöveg csak munkaanyag, nem része a megállapodásnak. Ugyanakkor a Fidesz egy név nélkül nyilatkozó képviselője az [origo]-nak azt mondta, melléklet ugyan nincs, de titkos záradékból kettő is van, melyek koknkrét neveket tartalmaznak. A melléklet-ügy szóba került az MDF szerdai elnökségi ülésén is. Az elnökségnek Hende Csaba azt üzente, nem írt alá semmilyen mellékletet vagy záradékot, a tévedésből nyilvánosságra hozott irat csak munkaanyag, amiről valóban tárgyaltak, de döntést nevekről nem hoztak.

Bár a vitatott érvényességű mellélket már hétfőn megjelent, az MDF több vezetője szerdán sem tudott a lista aláírásáról. A listán szereplő Boross Imre sajtófőnöke is azt állítja, egyáltalán nem biztos, hogy végleges a megállapodásnak ez a része. Szőke László, az MDF budapesti szervezetének elnöke szerint nem is lehetett volna ilyen mellékletet aláírni, mert a megyei választmányoké a döntés joga a jelöltekről. A megyei döntések azonban még nem születtek meg, ezért a melléklet többek szerint az MDF-ben érvénytelen. A melléklet szövege utal erre a problémára, hiszen a jelöltek listáját ez a mondat vezeti be: "Az MDF minden az alapszabályban rendelkezésre álló eszközzel a számára fenntartott választókerületekben az alábbi személyeket jelöli."  

A Fidesz-MDF megállapodás biztosítja, hogy az MDF-t illeti 27 egyéni választókörzetben a jelöltállítás joga. A megállapodás szövegével egy időben a Magyar Távirati Iroda nyilvánosságra hozta a megállapodás egy mellékletét is, amely a 27 MDF-nek átengedett körzetből egy híjján mindenütt megnevezi ezeket a jelölteket. A listán több nem MDF tag is szerepel, például Dercze Tamás újpesti polgármester, Tarlós István óbudai polgármester, vagy Boross Imre Phare ügyekért felelős, volt kisgazda miniszter. Ugyanakkor hiányzik több olyan személy is, akik fontosak az MDF életében, például Viniczai Tibor, akit egy időközi választáson a közelmúltban indított az MDF Székesfehérváron, vagy Szőke László, a párt budapesti elnöke.

Balogh László, az MDF országos elnökségének tagja úgy tudja, a neveket tartalmazó lista nem is létezik. "Legfeljebb egy korábbi feljegyzésről lehet szó, ami arra az esetre vonatkozott, ha az MDF egyedül indulna a választásokon. Tagja voltam a tárgyalási bizottságnak, és nem volt szó a Fidesz-szel folytatott egyeztetések alatt nevekről." - ismertette a hivatalos álláspontot Balogh, aki szerint a jelölésekről majd a megyei választmányok döntenek.

Vella Nándor, az elnökség egy másik tagja szerint "a jelöltállításra nem került pont". Vella szerint elképzelhető, hogy a tárgyalások alatt konkrét nevek is szóba kerültek, de több választókörzet esetében több név is felmerült, és még nincs döntés.

A vitatott melléklet szerint Zalaszentgróton Boross Imrét, a Phare ügyekért felelős tárca nélküli minisztert jelöli az MDF. Boross kisgazdaként került be a kormányba, de miután szakított Torgyánnal kizárták az FKGP-ből. Tombi Lajos, az MDF korábbi zalai elnöke azt mondta az [origo]-nak, valóban szóba került, hogy az MDF jelöli Borosst. "Nem fölülről ránkerőszalolt döntés ez. Már tavaly megkerestük Boross Imrét, és hónapok óta tartanak a tárgyalások. Boross zalai kötődésű, megfelelően képviselné érdekeinket, de még nem biztos hogy pont Zalaszentgróton indul." A véglegesnek tűnő listáról Tombi sem tud. Boross Imre sajtőfőnöke az [origo]-nak azt mondta, biztos hogy Boross Zalaszentgróton indul, de nem biztos hogy az MDF színeiben. Borossék úgy tudják, az MDF biztos nem indít a miniszter ellen senkit, de hivatalos megkeresés még nem érkezett az MDF-től a jelöléssel kapcsolatban. "Csak informális beszélgetések voltak eddig." - mondta Boross sajtófőnöke.

A Népszabadság információi szerint többen elégedetlenek az MDF-ben a Fidesz-szel kötött megállapodással. Balogh László elnökségi tag szerint lehet, hogy valakinek nem tetszik a szerződés, de az teljesen legitim, és nem lehet felülbírálni. "Az országos választmány úgy döntött, az elnökasszony szabadon tárgyalhat, ha a szerződés négy feltételt teljesít. Ezek megtörténtek, így már nincs miről beszélni." A négy feltétel a következő volt: az ország egész területen legyenek MDF jelöltek, a közös lista nevében benne legyen az MDF, a párt jelöltjei önálló frakciót alakítsanak, és a listás szavazatok elosztásánál reális esélye legyen az MDF-nek az 5% elérésére. Ezek a feltételek a szerződés szerint teljesültek.

Szőke László budapesti elnök azt mondta, valóban vannak, akiknek nem egyértelműen tetszik a szerződés. "A budapesti választmány július közepén az önálló indulás mellett foglalt állást. A jövő héten hozzuk nyilvánosságra álláspontunkat a szerződéssel kapcsolatban. Tudjuk azonban, hogy ez országos ügy, nem mi döntünk a szerződésről." Szőke elmondta, többen megkeresték, sajnálkozva, hogy a szerződés mellékletén szereplő jelöltlistán nincs ott a neve. "Jólesett, hogy megkerestek, és nem örülök hogy létezik egy előzetes megállapodás a nevekkel kapcsolatban, hiszen erről csak az országos választmány dönthet. De nem az a lényeg, hogy az én nevem szerepel-e bármilyen listán." - mondta Szőke.

Abban minden megkérdezett MDF-es egyetértett, hogy a listán szereplő nevek átalában elfogadhatóak a párt számára, és előzetesen minden jelöltként szereplő személy már szóba került, mint lehetséges induló a választásokon. Ugyanakkor sokan úgy vélik, a lista, ha létezik, akkor sem lehet végleges, arról Hende Csaba és Áder János még nem dönthetett.  

[origo]

Korábban:

Titkos Fidesz-MDF egyezség

A Fidesz-MDF megállapodás szövege