Ismételt kifogások az MSZP-népszavazással szemben

Tartalmi kifogások érkeztek az Alkotmánybírósághoz az MSZP kezdeményezte népszavazással szemben. Meg nem erősített értesülések szerint egy volt alkotmánybíró élt a kifogásolás lehetőségével. Az szocialisták négy kérdésből álló népszavazási kezdeményezését formai okok miatt egyszer már visszautasították.

Kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatai ellen, amelyekkel a testület hitelesítette a Magyar Szocialista Párt négy népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő mintapéldányait - közölte Máthé Gábor, az Országos Választási Bizottság elnöke szerdán. Az Alkotmánybíróság rövidesen napirendre tűzi az ügyet.

Állítólag Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, volt alkotmánybíró nyújtott be kifogást az ügyekben, de az érintett nem kívánta elárulni, hogy ő-e a beadványozó.

A szocialisták a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés és a közoktatásban megszerezhető, ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában juttattak el ügydöntő népszavazási kezdeményezést az OVB-hez, amely augusztus 21-én támogatta az aláírásgyűjtő mintapéldányok hitelesítését mind a négy kérdésben.

Máthé Gábor nem kívánt részleteket elárulni a panaszról, de annyit elmondott, hogy mind a négy kérdésben tartalmi kifogásokat és "érdekes jogdogmatikai okfejtéseket" tartalmazott a dokumentum. A kifogások írója a hivatásos hadseregre való áttérést megfogalmazó kérdés kapcsán a korábban már hangoztatott érveléssel él. E szerint alkotmánymódosítást igényelne, tehát nem bocsátható referendumra ez a kérdés.

Az OVB május 21-én egyszer már hitelesítette az MSZP népszavazási kezdeményezését, de akkor a négy kérdés még egy aláírásgyűjtő íven szerepelt, ami miatt az Alkotmánybíróság július 9-i döntésével megsemmisítette az OVB határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. Ezt követően az MSZP - az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően - minden népszavazásra szánt kérdését külön-külön íven nyújtotta be, így a referendum kiírásához egyenként kétszázezer hitelesített aláírásra van szükség.

Korábban:

Az OVB jóváhagyta az MSZP népszavazási kezdeményezését
2001. augusztus 21.