Tizenegy milliárdos veszteségről számolt be az Országgyűlésnek megküldött, a tavalyi évről szóló beszámolójában a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma. Annak ellenére nem sikerült csökkenteni a veszteséget, hogy eladták az MTV nagy értékű ingatlanjait, így a kuratórium szerint mindenképp szükség van további költségvetési pénzekre. A testület megállapítja: a hírműsorokban nagyarányú eltolódás tapasztalható a pártok megjelenését illetően (az m1 főműsoridős híradóiban a fideszes képviselők megszólalási arányai az interjúidők alapján: 50%.)

Az MTV vesztesége az utolsó négy évben folyamatosan növekedett, tavaly pedig 11 milliárd forint rekordnagyságot ért el. Nem sikerült megállítani a tartós vagyonvesztést és - felélést.

A kuratórium szerint annak ellenére nem sikerült jelentős javulást elérni, hogy eladták a tévé ingatlanjait és az Országgyűléstől 9 milliárd forintos plusztámogatást is kaptak. "A kuratórium meggyőződése, hogy megfelelő mértékű költségvetési támogatás, továbbá az új vezetés innovatív munkája együttesen szükségesek ahhoz, hogy az MTV Rt. a jövőben is folyamatosan működjék, fenn tudja tartani műsorszolgáltatását, elkerülje a felszámolást, műsorfolyama megfeleljen a médiatörvény előírásainak, illetve kiegészítő kereskedelmi bevételekre is szert tehessen."

Örvendetesnek nevezi azt, hogy nőtt a közszolgálatinak minősülő műsorok és a sportközvetítések száma. A kuratórium meglepő módon azt is örvendetesnek tartja, hogy a reklám sugárzási ideje a felére csökkent. (A kereskedelmi bevételek 1997-hez képest vissza is estek a nyolcadukra). Azt is elismerően jegyzi meg, hogy híradóban lényegesen kevesebb "katasztrófáról" (negatív szenzációról, botrányról, bajról) tudósítanak, mint a kereskedelmi csatornákon.

Viszont azt is megállapítja, hogy az úgynevezett nem zenés fikciós műsorok (film, dráma, irodalmi) aránya 30%-kal csökkent, és a magyarországi gyártású műsorok 15%-os arányát az MTV 2000-ben sem teljesítette. Arányeltolódásokat említ a hírműsorok politikai mezőjében is. ( Például az m1 főműsoridős híradóiban a fideszes képviselők megszólalási arányai az interjúidők alapján: 50%.)

2000-ben az MTV Rt. ellen 20 alkalommal kezdeményeztek eljárást az ORTT Panaszbizottságánál, aktuális politikai hír- és háttéranyagokhoz kapcsolódó, illetve történelmi eseményeket bemutató műsorokkal kapcsolatban. A 20 panasz kapcsán az ORTT Panaszbizottsága egy esetben adott helyt adó (egyben helyreigazításra kötelező) határozatot.

Igényesebbek a műsorok, a kereskedelmi tévéknél, de alig jutnak el a nézőkhöz. - kifogásolta még a beszámoló. Tavaly ugyan megállt a közszolgálati tévé nézőinek elvándorlása, de az így is alacsony (10 %-os) nézettség mérésének hitelességét is megkérdőjelezi a kuratórium, és egyben alkalmasabb közönségvizsgálati módszer keresését javasolja. Ahogy írták: az adatokat egy monopolhelyzetben lévő cég szolgáltatta, olyan módszer alapján, amely messzemenően a kereskedelmi televíziók és a hirdetők elvárásaira épül.

[origo]

Eladták az MTV-székházat