Sikeres volt a keszthelyi nemzetközi verseny

Örvendetes, hogy hazánkban egyre több azoknak a méltán népszerű, nemes hagyományokat is felvonultató sakkversenyeknek a száma, amelyek sok résztvevőt vonzanak itthonról és külföldről egyaránt. Idén csúcsot döntöttek a keszthelyi nemzetközi sakkverseny résztvevői, hiszen a jubileumi XX. Nemzetközi Sakkversenyen öt ország 64 sakkozója indult.

A 9 fordulós svájci rendszerű tornán hazai siker született. A Tapolca SE újonnan igazolt fiatal játékosa, Bodó Norbert ötös holtversenyben, jobb Buchholz* pontszámmal nyerte a kupát.

A kiegyensúlyozott erőviszonyokat tükrözte, hogy miután Norbert remek rajttal az első öt fordulóban 4,5 pontot ért el, a hajrában a riválisok ellen már négy döntetlen is elegendő volt számára a végső győzelemhez.

Az orosz-ukrán sakkozás erejét bizonyítja Bogacov Alexei kiváló szereplése, a jelenleg csak 2104 Élő-pontszámmal rendelkező ukrán versenyző szintén az elsők között végzett, és mostani teljesítménye 2394-es Élő-pontszámnak felel meg.

A rendkívül baráti hangulatú verseny méltó befejezése volt az eredményhirdetés, melynek keretében a verseny győztesének átadták a közel egy méter magas, díszes serleget, Keszthely város önkormányzatának díját.

Szalai István versenyszervező méltatta a mindvégig sportszerű küzdelmet, a baráti légkört és a jó hangulatot. Elmondta, hogy a helyszín, Keszthely város Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolája és Kollégiuma kifogástalan otthont biztosított a versenynek és versenyzőknek egyaránt. Az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket, így pihenésképpen a Balaton vízében lehetett felfrissülni ebben az igazi nyári kánikulában.

Külön ajándékkosárral köszöntötte Káposztás Miklós nemzetközi mestert, aki immár negyedszer vett részt a versenyen, az itt lejátszott összesen 36 játszmában nem talált legyőzőre, és most is díjas helyre futott be. Megemlítette, hogy Káposztás mester semmit nem bíz a véletlenre, így elsőként ő adta le nevezését a 2002. évi keszthelyi versenyre.

Köszönetet mondott Koszorús Pál versenybírónak a torna zökkenőmentes levezetéséért.
(Megjegyzés: Koszorús Pál nemzetközi versenybírónak csak a jelenlétét lehetett érzékelni, a kilenc forduló, összesen 576 lejátszott játszmája alatt semmilyen probléma, vagy vitás ügy nem fordult elő. Koszorús Pál véleményét idézve: "A sakkban az a jó versenybíró, aki észrevétlen tud maradni." Ez a követésre méltó bírói alapállás tökéletes szinkronban volt a versenyzők sportszerű magatartásával.)

Káposztás Miklós, a VASAS-INFOLAND szakosztály vezetője a játékosok nevében mondott köszönetet a szervezőknek. Külön kiemelte Keszthely város vezetőinek példamutató támogatását, Dr. Szabó Imre polgármester személyes részvételét úgy a megnyitó, mint a záróünnepségen. Javasolta, hogy Szalai István, aki sokéves fáradhatatlan szervezőmunkával hagyományt teremtett Keszthelyen, kapjon a várostól Pro Urbe díjat.
Zárszavát idézve: találkozunk 2002-ben, jövőre veletek ugyanitt!

A versenyt Dr. Szabó Imre polgármester zárta be.

A verseny különdíjasai:
Legjobb női versenyző: Porubszky Mária
Legjobb ifjúsági versenyző: Bálint András
Legjobb külföldi versenyző: Majeric Zorán (Horvátország)
Rangidős versenyző: Müller László (idén lesz 84 éves és a versenyen 5 pontot ért el. Szívből gratulálunk!)
Legjobb zalai versenyző:  Dr. Demény Antal
Legjobb keszthelyi versenyző: Dr. Hévizi László

A verseny végeredménye:
64 résztvevő, 9 forduló, svájci rendszer

1. Bodó Norbert 6,5 pont
2. Majeric Zorán 6,5
3. Bogacov Alexei 6,5
4. Boguszlavszkij J. 6,5
5. Kiss Attila  6,5
6. Richter Maik 6,0
7. Dr. Demény Antal 6,0
8. Káposztás Miklós 6,0
9. Dr. Hévizi László 6,0
10. Horváth Imre  5,5
11. Angyalosi Dániel 5,5
12. Porubszky Mária 5,5

*Buchholz értékelés:
A rendszert a magdeburgi Bruno Buchholz dolgozta ki 1932-ben. Az értékelés lényege, hogy a svájci rendszerben lebonyolított versenyen azonos pontszámmal végzett versenyzők közül az ért el relatívan jobb eredményt, akinek az ellenfelei több pontot szereztek a verseny folyamán. A verseny végén tehát összeadják az adott versenyző valamennyi ellenfelének az elért pontjait, és holtverseny esetén az a versenyző végez előbb, akinek az így megállapított un. Buchholz-pontszáma magasabb.

Szekeres Tibor

Korábban:

Tíz éves az "Első szombat"