A kormánytisztviselők egyelőre nem ígértek konkrét lépéseket az Állami Számvevőszék és a KEHI jelentéseivel kapcsolatban. Stumpf István kancelláriaminiszter vizsgálatot ígért a MeH-ben, Vonza András a szakértőkre bízta az ügyet, Torgyán viszont azt állítja: ő nem kapta meg az ÁSZ jelentését.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az agrárhitelekhez nyújtott kezességvállalások vizsgálatát követően szerdán zárta le jelentését. Ebben felelősöket is megnevez. A KEHI összesen hat FVM tulajdonában álló cégnél vizsgálódott. A jelentés egyelőre titkos, csak a kormány tagjai ismerhetik meg.

Az FVM-agrárcégek nagy port kavart ügyében szereplő vezetők közül eddig Szabadi Bélát, az agrártárca volt politikai államtitkárát, Korpompai Nicolette-et, a Concordia májusban felfüggesztett vezérigazgatóját, az Agrárinnovációs Kht. volt vezetőit, Osváth Lászlót és Sipter Ferencet, Böröczky Csabát, a GMS 96 Kft. egykori kereskedelmi igazgatóját és dr. Fazekas Árpádot, a VIX Kft. ügyvezető igazgatóját vette eddig őrizetbe a rendőrség. Sipteket szabadlábra bocsátották, Korompait pedig rabkórházba vitték át, mivel terhes. Simon László, a GMS korábbi vezetője és Torgyán József tanácsadója ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki 130 millió forintos hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A KEHI több feljelentést is tett az ügyben, de azt nem tudni, milyen további következményei lesznek a jelentésnek.

Az Állami Számvevőszék kedden hozta nyilvánosságra jelentését a 2000. évi költségvetés végrehajtásáról. Ebben mind az Országimázs Központ, mind az FVM működését elmarasztalta.

Az OK esetében az ÁSZ többek között azt kifogásolta, hogy közbeszerzési eljárás nélkül ítéltek oda pályázatokat egy-egy cégnek, elsősorban a Happy End Kft-nek. Az OK működését szervezetlennek találták, kifogásolták, hogy a pénzügyekért felelős osztályvezetőnek nincs megfelelő végzettsége. Több esetben kiderült, hogy az előre tervezettnél sokkal több pénz ment el egy-egy rendezvényre, az OK mégsem kérte számon a teljesítést igazoló számlák meglétét, azok nélkül fizettek.

Tóth István Zoltán szerint minden rendben van, az ÁSZ-jelentés csupán néhány kisebb technikai problémára hívta fel a figyelmet. A Miniszterelnöki Hivatal részéről a politikai államtitkár, Bogár László az illetékes nyilatkozni, ő azonban jelenleg vidéken tartózkodik. Az ÁSZ jelentés nyilvánosságra kerülése napján a MeH nem nyilatkozott, tervez-e bármilyen lépéseket a további visszaélések megakadályozására.

Stumpf István az [origo] érdeklődésére közölte: péntekig elkészítenek egy intézkedései tervet, majd ezután döntenek arról milyen további lépéseket tegyenek az ügyben. A miniszter jogszabálymódosítást is elképzelhetőnek tart a törvénytelenségek megszüntetésére. A MEH vezetője szerint személyi konzekvenciákról még korai lenne beszélni..

Az ÁSZ az FVM működésével kapcsolatban is több visszaélésre hívta fel a figyelmet. Hatalmas vendégfogadások, drága külföldi utak, közpénzből vett alkohol és kutyaeledel, törvénytelenül osztogatott jutalmak, és indokolatlanul magas fizetések szerepelnek az ÁSZ listáján. A visszaélések egy részét Torgyán József hagyta jóvá.

A jelentés szerint rendszeresen fizettek ki a minisztériumnál a pályázati rendet megkerülve, és a pénzügyi keretet messze meghaladva komoly összegeket. Az értelmetlenül drága szerződéseket és juttatásokat sokszor Torgyán József miniszter, vagy Szabadi Béla politikai államtitkár hagyta jóvá. Az ÁSZ mostani jelentése szerint is törvénysértően működött a Szabadi vezette Agrárinnovációs Kht.

Az [origo] az ÁSZ jelentéssel kapcsolatban azt szerette volna megtudni Vonza András agrárminisztertől, hogy feljelenti-e a tárca korábbi vezetőit, mert felelőtlenül költöttek el jelentős összegeket. A kérdésére a miniszter nem kívánt reagálni. Elmondta, hogy jelenleg szakértőivel vizsgáltatja a jelentést, csak azután nyilatkozik, ha alaposan áttanulmányozták a dokumentumot.

Arra a kérdésre, hogy csökkentette-e a minisztérium létszámát, Vonza annyit közölt: jelentős számú tanácsadót örökölt. A tanácsadói gárdát leépítette. Az ÁSZ jelentése szerint tavaly a jogszabályok által előírt 590 helyett 729-en dolgoztak a minisztériumban.

Torgyán József volt agrárminiszter pedig csupán annyit mondott az [origo]-nak: nem ismeri az ÁSZ-jelentést, így nem is nyilatkozik az ügyben.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

Az ÁSZ jelentése az Országimázs Központ működéséről

Az ÁSZ jelentése az FVM működéséről

Korábbi cikkünk:

Következmények nélkül maradhat az ÁSZ-jelentés

Tízmilliókat tapsoltak el Torgyánék az ÁSZ vizsgálata szerint

Stumpf vizsgálatot indít az Országimázs Központban