Felmentették az FVM közigazgatási államtitkárát

Vonza András földművelésügyi miniszter csütörtökön kezdeményezte a miniszterelnöknél Kovács Zoltán közigazgatási államtitkár felmentését. A miniszter emellett bejelentette, hogy péntektől az államnak is el lehet adni a termőföldeket.

Vonza András földművelésügyi miniszter csütörtök délután hivatalosan is bejelentette, hogy kezdeményezte a miniszterelnöknél Kovács Zoltán, a tárca közigazgatási államtitkárának felmentését. Vonza ideiglenesen Éder Tamás helyettes-államtitkárt bízza meg a közigazgatási államtitkári feladatok ellátásával. A felmentésről a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök dönt.

A miniszter szerda este az Aktuális című műsorban már elárulta, hogy személyi változások várhatók a tárca legfelsőbb vezetésében. Azt azonban szerdán még nem mondta meg, pontosan kire gondolt.

A miniszter azzal indokolta döntését, hogy az FVM-ben jelentősen lelassult a gazdahitelek és más pályázatok, támogatások elbírálása. Ezért szerinte Kovács is felelős. Kovács Zoltán április óta volt az agrártárca államtitkára.

Vonza András elmondta, hogy létrehoztak egy olyan pénzügyi alapot, melynek segítségével péntektől az államnak is el lehet adni a termőföldeket. Az így megvásárolt termőterületek a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülnek. Erre a célra jelenleg 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

[origo]

Korábban:

Menesztik az FVM államtitkárát