Közmunkára ítélték a fakeresztet megrongáló fiatalokat

Elítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az öt gimnazistát, akik tavaly novemberben ledöntötték a Regnum Marianum templom helyén lévő fakeresztet. Rongálás vétségében találta a bíróság bűnösnek őket, négyüket 20 napi, egyiküket 12 napi közmunkára kötelezték az elsőfokú ítéletben.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön rongálás miatt ítélte el azt az öt gimnazistát, akik megrongálták a Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet. Négy fiatalt 20 napi, egyiküket - egészségügyi okok miatt -12 napi közmunkára kötelezte elsőfokú ítéletében a bíróság. A másodfokú eljárásra várhatóan a Fővárosi Bíróságon kerül sor, még idén. A fiúk tavaly november 1-jén döntötték le és rongálták meg a Felvonulási téren a keresztet.

Az öt elítélt - akik a cselekmény elkövetésekor még gimnazisták voltak, és ketten közülük fiatalkorúak, tettükkel 110 ezer forintos kárt okoztak. A rendőrség a nyomozás során három napig őrizetben tartotta őket.

A fiatalok az áprilisi első tárgyaláson elmondták: tettüket nem ideológiai megfontolásból, hanem heccből követték el. Senkit sem akartak vallásos érzelmében megsérteni, s már megbánták, amit elkövettek.

Az ügyész az elsőrendű vádlott esetében önkényuralmi jelkép használatában való bűnösség kimondásáért, a többi vádlott esetében pedig súlyosbításért, az ügyvédek a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

Korábban:

Vádat emeltek a fakeresztet ledöntő diákok ellen