Megrótta az ügyészség Varnus Xavért a hamis anyáért

Megrovásban részesítette a Fonyódi Városi Ügyészség a Varnus Xavért, aki egy közúti ellenőrzés során anyja neve helyett Edgar Allan Poe-nak, a híres amerikai költőnek a nevét diktálta be a rendőrnek. Xavért közokirat-hamisítás miatt rótták meg

Az ügyészség álláspontja szerint Varnus Xavér tréfája alkalmas volt a közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására - adta hírül a HavariaPress. Tekintettel a 37 éves művész bűntetlen előéletére és a cselekmény csekély tárgyi súlyára az ügyészség a nyomozás megszüntetése mellett megrovásban részesítette a gyanúsítottat..

A neves orgonaművész néhány hónappal ezelőtt került összetűzésbe a fonyódi rendőrökkel, amikor illetékességi területükön autózva közlekedési ellenőrzésnek vetették alá. Varnus titokban akarta tartani kilétét, ezért hamis információkat diktált be a járőröknek, ám kiderült a turpisság.

Varnus Xavér szerint az egész történet inkább volt humoros, mint komoly. Az orgonaművész azt mondta az [origo]-nak: mintegy másfél hónappal ezelőtt békésen autózott egy ismerősével Fonyódon, amikor hirtelen elévágott egy rendőrautó. A rendőr azzal vádolta Varnus Xavért, hogy zebrán előzött.Varnus elmondta: a rendőr felajánlotta, hogy a "helyszínen elintézhetik" a dolgot. A művész ezt kifogásolta, és közölte, hogy inkább a hivatalos utat választja, vagyis az adatfelvétellel járó feljelentést.

Mivel Varnus Xavér kanadai állampolgárságú, ezért útlevelével igazolta magát. Az útlevélben azonban nem szerepelt a művész édesanyjának leánykori neve. Varnus Xavér elmondta: minden közölt adata valós volt, csak anyja neve helyett - polgárpukkasztásból - Edgar Allan Poe, a híres amerikai író-költő nevét diktálta be a rendőrnek, aki ezt szemrebbenés nélkül feljegyezte.

[origo]