A MÁV-vezérkar betilt minden szcientológiai tesztet

Minden teszt és személyiségfejlesztő tréning, amely a szcientológia módszereit alkalmazza, tiltott a MÁV-nál - reagált Balczó Zoltán (MIÉP) interpellációjára a MÁV vezérigazgató-helyettese. Értesüléseink szerint azonban a vasutasok érdek-képviseleti szerveihez továbbra is érkeznek panaszok Nagykanizsáról, miszerint az egyik helyi vezető a szcientológia módszerébe tartozó személyiségfejlesztő programokat ír elő alkalmazottainak. A Szcientológia Egyház tagadja, hogy bármi köze lenne gazdasági szervezeteknél végzett tréningekhez.

A MÁV-nál betiltottak minden, a szcientológia módszerébe tartozó tréninget és tesztet - közölte a Magyar Hírlappal a MÁV vezérigazgató-helyettese, Balczó Zoltán, a MIÉP frakcióvezető-helyettesének interpellációjára reagálva. A képviselő felháborítónak nevezte, hogy a vasúti társaságnál - értesülése szerint - a szcientológia módszerének részét képező teszteket kellett kitölteni az alkalmazottaknak, úgy hogy a teszteken fel voltak tüntetve a dolgozók személyes adatai is. Péter Mihály, a MÁV vezérigazgató-helyettese a Magyar Hírlapnak elmondta: tény, hogy a múlt évben két nagykanizsai szcientológiai módszerekre épülő tréningről érkezett bejelentés, azonban a vezetőség tavasszal vizsgálatot indított az ügyben és leállított minden ilyen típusú programot. Péter Mihály kiemelte: a társaság vezetősége idén júniusban utasítást adott ki, amely szerint ezentúl továbbképzési tréningeket csak vezérigazgató-helyettesi engedélyezés után lehet szervezni, így minden képzés központilag történik és ellenőrizhető.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta: a dolgozók felől számos panasz érkezett az érdekképviselethez, azzal kapcsolatban, hogy a MÁV Nagykanizsai Pályagazdálkodási Főnökségének vezetője beosztottai számára szcientológus személyiségfejlesztő programokat ír elő. Márkus Imre közölte: már több mint fél éve felhívták a MÁV vezetőségének figyelmét a problémára, de ez idáig nem kaptak visszajelzést, megkezdték-e az ügy vizsgálatát. Még hétfőn is érkezett panasz egy szakszervezeti tagtól. Márkus Imre szerint, a dolgozók - bár úgy érezték szellemi szabadságukat korlátozzák a tesztekkel és programokkal - legtöbb esetben vállalták a részvételt, mivel féltették állásukat.

A társaságnál dolgozók másik érdekvédelmi szervezetéhez is folyamatosan érkeznek bejelentések Nagykanizsáról. Gaskó Istvántól, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnökétől a Magyar Hírlap megtudta, a legutóbbi tesztek alkalmazásáról szóló panasz a napokban érkezett. A VDSZSZ korábban szintén továbbította a panaszokat a vasúti társaság vezetősége felé, azonban a bejelentések tanúsága szerint Nagykanizsán a helyzet változatlan. Amennyiben a vezetőség nem tesz konkrét lépéseket a helyzet megváltoztatására, a VDSZSZ elnöke azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a hatóságokhoz fordulnak.

A Szcientológia Egyháznak semmi köze nincs a MÁV-hoz, és más gazdasági szervezetnek sem nyújt semmiféle szolgáltatást - jelentette ki a szervezet képviselője. Tasnádi Gábor hozzátette: a Szcientológia Egyház kizárólag vallási szolgáltatást nyújt híveinek.

A MÁV vezérigazgató-helyettese közölte: az esetek kivizsgálását nem követte személyes felelősségre vonás. A helyi pályafőnökség vezetője kijelentette: nem kíván az ügyben nyilatkozni.

Veér András pszichiáter, a Cyberpress.Sopron honlapon olvasható korábbi soproni előadásában a Magyarországon a '80-as években elterjedt Szcientológia Egyházról beszélve kifejtette: álláspontja szerint egyházi keretek mögé bújva, valójában gazdasági célokról szól a szcientológia. Elmondta: jellemző, hogy a szcientológusok általában a gazdasági élet szereplőit igyekeznek elérni. Felajánlják, hogy a különböző kérdőíves módszerek, menedzsertanfolyamok által állományfelmérést végeznek, s ezek után - Hubbard elképzelése alapján - lépésről lépésre beférkőznek a cégek és az emberek életébe. Így kívánják megteremteni, a szcientológia világméretű hatalmát. A mozgalom egyébként világszerte nagy viharokat kavar, rengeteg emberjogi per folyik a szcientológusok ellen.