APEH-házkutatás az MSZP központjában

Az [origo] információi szerint a vecsési számlahamisítási ügy nyomozása részeként adónyomozók házkutatást tartottak az MSZP vecsési irodájában és a fővárosi országos központban. Az utóbbi helyszínen az APEH-szóvivő tájékoztatása szerint részben eredményes volt a kutatás. Az MSZP sajtófőnöke szerint két, összesen 24 ezer forint értékű számláról van szó.

A múlt héten vették őrizetbe Balázsi Tamást, az MSZP vecsési elnökét, akit 15 társával együtt milliárdos nagyságrendű adócsalással gyanúsítanak. Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói egy tegnapi kihallgatáson szerzett információk alapján tartottak pénteken több helyen házkutatást. Az MSZP vecsési központjában nem találták meg a számlákat, viszont kiderült, hogy a párt országos központjában van a könyvelés. Az adónyomozók ezután a Köztársaság téri székházba mentek, ahol részben megtalálták, amit kerestek. Egy, a szakértők által fantomcégnek tartott vállalkozás által kiállított számlákat foglaltak le, 1998-as keltezéssel. A párt könyvelését csak 98-ig tudták átvizsgálni, az 1999-2000-es költségvetést ugyanis éppen az Állami Számvevőszék ellenőrzi a szokásos, minden pártra kiterjedő rendszeres vizsgálat keretében.

Burillák Attila, az APEH szóvivője megerősítette az [origo] értesüléseit, és hozzátette, hogy az ügyben egy másik helyszínen, egy vecsési csatornázási vállalkozásnál is folytattak házkutatást, ahol több tucat fiktív számlát találtak. Burillák hozzátette, hogy az MSZP központjában készségesen segítették a nyomozók munkáját.

Dékány András, az MSZP sajtófőnöke az [origo]-nak elmondta, hogy valóban megjelentek adónyomozók az MSZP központjában. A jegyzőkönyv szerint konkrét számlákat kerestek, sorszám alapján, olyan számlák ellenpárjait, amelyeket a számlahamisítási ügybe keveredett cégnél foglaltak le. A két számla megvolt a párt könyvelésében. Mindkettő a 98-as kampány időszakából való, plakátokkal kapcsolatos tevékenységről szól, az egyik 3 ezer, a másik 21 ezer forint értékű. A nyomozók negyedóra után távoztak, mindkét fél korrektnek minősítette az eljárást.

A párt korábban közleményben tudatta, hogy minden segítséget megad a nyomozáshoz. A tájékoztatásból kiderült, hogy már a vecsési ügyről is a sajtóból értesültek a párt vezetői. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy Balázsi Tamás számlahamisítási ügyének nincs köze politikai tevékenységéhez. Az ügy főszereplője egyébként állítólag Holánszky Péter, akit keresnek a hatóságok. Holánszky apja szintén MSZP-képviselő a vecsési önkormányzatnál, sógora pedig a helyi elnök, Balázsi Tamás. Utóbbi felügyelőbizottsági tagja a Vecsési Csatornázási Társulásnak, ahol az APEH nyomozói pénteken a fiktív számlákat találták.

[origo]

Korábban:

Milliárdos adócsalás ügyében érintett a vecsési MSZP-elnök
(2001. augusztus 30.)