A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elkészült az FVM-hez tartozó agrárcégek átvilágításával. A jelentés több céget is elmarasztal, de a hivatal egyelőre nem hozta nyilvánosságra a hanyagul gazdálkodók névsorát. Így csak azt lehet tudni, hogy hol vizsgálódtak.

Elkészült, és aláírás előtt áll az a jelentés, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) készített több, az FVM-hez tartozó agrárcég vizsgálata kapcsán. Sepsey Tamás, a hivatal elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a körülbelül 600 oldalas jelentésen még formai változtatásokat kell elvégezni a végleges aláírás előtt.

Közölte, hogy a jelentés a Concordia Közraktározási Rt.-nél, a GMS 96 Kft.-nél, a Tartalékgazdálkodási Kht.-nál, az ATEV - Állati Fehérjefeldolgozó Rt.-nél és a szegedi Gabonakutató Intézetnél végzett vizsgálat megállapításait tartalmazza.

Korábban elmondta, hogy az említett cégeknél a hitelezések kapcsán előfordultak aggályos esetek. A jelentés tartalmazza a felelősöket is.

Sepsey Tamás az [origo] kérdésére nem kívánta megnevezni azokat a cégeket, melyeknél a jelentés hiányosságokat tárt fel. Azt sem árulta el, hogy a mulasztások mekkora veszteséget okozhattak a költségvetésnek, és felelőssé tehetők-e a KEHI szerint az FVM korábbi vezetői a minisztérium tulajdonában álló cégek felelőtlen gazdálkodásáért.

Elmondta azonban , hogy a vizsgálatok során számos büntetőfeljelentést tettek, amelyek eredményeképpen többen már előzetes letartóztatásban vannak, és van, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a rendőrség. A KEHI elnöke megjegyezte: az Agrármarketing Centrum Kft. és az Agrárpiac Fejlesztési Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellenőrzése várhatóan október vége felé fejeződik be.

Korábban:

Felelősöket is megnevez az agrárhitelekről készült jelentés

[origo]