Az MSZP a miniszterelnöktől vár választ a Dunaferr vezetők ügyében

Keller László szocialista képviselő szerint a Dunaferrnél végzett tevékenységükkel összeférhetetlen üzletekben vannak benne a gyár új vezetői. Ezzel kapcsolatban a képviselő kérdéseket tett fel Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és Polt Péter legfőbb ügyészhez.

 Orbán Viktorhoz írt levelében Keller pontokba szedve sorolja fel, milyen cégeknél milyen érdekeltsége van a Dunaferr két új igazgatósági tagjának, Pomázi Csabának és Nyerges Zsoltnak. A levél azt sugallja, hogy ezek az érdekeltségek összeférhetetlenek a Dunaferr igazgatósági tagsággal. Keller azt is tudni szeretné, hogy az említett igazgatósági tagok közül rokona-e valaki a kormány valamely tagjának. A levélben nem szerepel, de egy név nélkül nyilatkozó szocialista képviselő az [origo]-nak elmondta, Pomázi Csaba állítólag Orbán Viktor feleségének a rokona.   

Keller idézi az Állami Privatizációs Vállalat elnökének jelentését, amely szerint a régi vezetéssel a Dunaferr működése legnagyobb nyereségét könyvelhette el. Keller László úgy tudja, az új vezetés alatt veszteségesen működik a dunaújvárosi gyár. Ezért érthetetlennek tartja a Horn kormány idején kinevezett vezetők leváltását. A Fidesz vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, mert a párt információi szerint a régi vezetés aránytalanul sok pénzt vett fel, és az igazgatósági tagok vállalkozásai összeférhetetlenek voltak tisztségükkel. Keller szerint az új tagok összeférhetetlenek. Az igazgatóság lecserélésével kapcsolatban Keller fő kérdése így hangzik: „Milyen elvárásokat fogalmazott meg ön az egyes állami vállalatok igazgatósági tagjaival szemben?”

Keller László Polt Péter legfőbb ügyésznek is kérdést tett fel a Dunaferr vezetőkkel kapcsolatban. Kérdése így hangzik: „Milyen fejlemények vannak Pomázi Csaba új Dunaferr vezérigazgató-helyettes, igazgatósági tag üzlettársa, Sólyom Sándor elleni büntetőeljárás kapcsán?” Sólyom Sándort jogosulatlan pénzügyi szolgáltatással, és fiktív számlák kiállításával vádolják. Sólyom több vállalkozáson keresztül is üzlettársa Pomázi Csabának. Keller szerint Pomázinak tudnia kellett Sólyom gyanús ügyleteiről, sőt, elképzelhetőnek tartja, hogy közreműködhetett azokban a bűncselekményekben, melyekkel Sólyom Lászlót gyanúsítják.

[origo]

Korábban:

Keller gyanúsnak tartja a Dunaferr új vezetését

Megalakult a Dunaferr-ügyet vizsgáló albizottság