Közös lista, közös megméretés

Közösen mérik a listás választásokra vonatkozó kérdéseknél a Fidesz és az MDF népszerűségét októbertől a közvélemény-kutatók, miután előrejelzéseiknek a választásokat kell modellezniük. A Szonda Ipsos kérdőívében - a Mediánnal és a Tárki-Századvéggel szemben - várhatóan két kérdést is feltesz: az egyikben külön, a másikban együtt jelöli meg a nemrég választási egyezséget kötött két pártot.

Együtt mérik a Fidesz és az MDF támogatottságát a októbertől a közvélemény-kutató cégek. A szeptemberi kérdőívek a két párt közötti megállapodás aláírása előtt kerültek nyomdába, így a jövő héten nyilvánosságra kerülő pártpreferencia-adatokban még külön jelenik meg a Fidesz és a demokrata fórum népszerűségi mutatója. Kolosi Tamás, a Tárki igazgatója a Népszavának elmondta: kártyacsomagos méréssel vizsgálják majd a pártok támogatottságát. Ez azt jelenti, hogy külön kártyákon fog szerepelni minden olyan párt, amelynek legalább egyszázalékos népszerűsége van. Mivel a felmérés a választásokat szimulálja, a két párt pedig a nemrég aláírt megállapodás értelmében közös listán indul, az egyik kártyán a Fidesz-MDF felirat olvasható majd.

A Szonda Ipsosnál még nem döntöttek arról, hogyan mérjenek. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató a Népszavának úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy kétféleképpen kérdeznek. Bár a két párt közös listán indul, valójában nem olvadtak össze, mindkét pártnak továbbra is saját elnöke van. Ezért várhatóan a Szonda egymás után két kérdést tesz fel: az egyikben külön szerepel a Fidesz és az MDF, míg a másikban közösen. Závecz szerint várhatóan nem lesz nagy különbség a közösen mért támogatottság és a két párt eddigi külön-külön mért támogatottságának összege között. Hiszen elképzelhető, hogy a bizonytalanok egy része úgy dönt, a két párt együtt már elég erősnek tűnik ahhoz, hogy rájuk szavazzanak.Vélhetően olyan is lesz, aki csak az egyik pártot kedveli és éppen a megállapodás miatt fordul el valamelyiktől.

A Medián csak a listás választásokra vonatkozó kérdésnél ("ha most vasárnap lennének a választások, kire szavazna" ) jelöli közösen a két pártot, azonban az egyéb, politikai irányultságra vonatkozó kérdéseknél továbbra is külön méri a Fideszt és az MDF-et.

A TNS Módusz legfrissebb felmérése szerint egyébként az MSZP tartja előnyét a vezető kormánypárttal szemben. A két nagy párt között jelenleg 3 százalék a különbség: az MSZP-re 45 százalék, míg a Fidesz-re 42 százalék szavazna. Nem változtak lényegesen a kisebb támogatottságú pártok választási esélyei sem: a MIÉP a "legerősebb kis párt" 4 százalékkal. Az MDF "mélyrepülése" megállt, nem csökken az SZDSZ és az FKGP potenciális szavazóbázisa sem. Ők változatlanul 2-3 százalékon állnak.