Vizsgálatot indított az egészségügyi miniszter az illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekkel vádolt pszichiátriai osztályok és intézetek ügyében. A vádakat egy osztrák újságíró fogalmazta meg tényfeltáró könyvében.

Az egészségügyi miniszter vizsgálatot indított egy osztrák újságíró tényfeltáró könyvében megjelent állításokkal kapcsolatban - tudta meg az [origo] a minisztérium sajtóreferensétől. A könyvben az író arról számolt be, hogy Magyarországon megfelelő díjazás ellenében lehetőség van illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekre. Mikola István miniszter már a Népszabadság e témát feldolgozó pénteki cikkének megjelenése előtt tudomást szerzett a könyvről, és - mint a sajtóreferens fogalmazott - a rendkívül kényes ügyben vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatnak még nincsenek eredményei.

A Népszabadságban olvasható cikk ismertette azt az Ausztriában megjelent könyvet, amelyben a szerző, Hans Weiss osztrák újságíró súlyos vádakkal illet különböző magyarországi pszichiátriai osztályokat. A szerző szerint megfelelő díjazásért Magyarországon lehetőség van a nemzetközi joggal ellentétes gyógyszerkísérletekre. A megvádolt kórházak között van a budapesti Nyírő Gyula Kórház és a Kútvölgyi Kórház pszichiátriai osztálya. A szerző próbaképp választotta Magyarországot, hogy megtudja, vajon a nagy gyógyszergyárak takarékossági okokból, és a joghézagok kihasználásával valóban átteszik-e a még nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálását kelet-európai helyszínekre. Állításait az orvosokkal folytatott levelezésével  tudja bizonyítani. A vádakat az érintettek, a hatóságok és a pszichiátriai szakma is tagadja.

[origo]

Korábban:
Illegális gyógyszerkísérletekkel vádolják Magyarországot