A héten befejeződik az autópálya-építő cégek átvilágítása

A héten újabb korrupciós ügyekre derülhet fény az autópálya-építések körül. Napokon belül lezárul ugyanis a Magyar Autópálya-építő Konzorcium belső ellenőrzése, amelyben kétféleképpen is ellenőrzi a cég saját alvállalkozóit.

A konzorcium azután rendelt el nagyszabású belső vizsgálatot, hogy múlt héten vasárnap őrizetbe vettek két, az M7-es építésében érintett alvállalkozót, akiket korrupcióval gyanúsítanak - mondta Turgyán Tamás, a társaság szóvivője.

A társaság azért, hogy megakadályozza az újabb korrupciós eseteket, és hogy leleplezze a már megtörtént törvénytelenségeket, körlevelet intézett nyolc napja az összes, a konzorciummal kapcsolatban álló vállalathoz. Ebben arra szólították fel a cégeket, hogy fedjék fel, kikkel állnak alvállalkozói kapcsolatban. A válaszok nagy része már beérkezett, még a héten válaszolnia kell az összes érintett vállalatnak. Ezután kiderülhet, vannak-e szabálytalan megbízással dolgozó alvállalkozók - mondta Turgyán.

Emellett a konzorcium biztonsági szolgálata - a korrupciós ügy kirobbanása óta - folyamatosan ellenőrzi az autópálya-építésen dolgozókat. A konzorcium ugyanis kibővítette a biztonságiak hatáskörét. Bárkit megkérdezhetnek, aki az építkezések területén tartózkodik, hogy kinek a megbízásából és milyen munkát végeznek.

A biztonságiak által gyűjtött információkat összevetik a körlevélben adott válaszokkal. Ezeknek az adatoknak az összehasonlítása már a héten elkezdődhet. Már most valószínűsíthető azonban, hogy találnak újabb visszaélésekre utaló szerződéseket.

Egy korrupciós ügyben már feljelentést tett a konzorcium, a rendőrség két férfit őrizetbe vett. Az ügy lényege, hogy az egyik alvállalkozó, Takács Csaba, az M-Aut Rt. egyik vezetője 8 millió forintot adott át egy nagy haszonnal kecsegtető munka elnyerése miatt Péter Csaba Zoltánnak, a Hope Bau Kft. ügyvezetőjének a rendőrség gyanúja szerint - közölte korábban Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő. Az [origo] rendőrségi forrásból származó információi szerint Takács Csaba a kihallgatás során beismerte, hogy átadta a szóban forgó 8 milliót Péter Csabának.

Valószínűleg a szövevényes kapcsolatok miatt fordulhatott elő a most nyilvánosságra került korrupciós ügy is. A fővállalkozó, a konzorcium rengeteg céggel állt kapcsolatban. Az általuk megbízott alvállalkozók egy része azután további vállalkozókat bízott meg a munkálatok elvégzésével. Egy részük azonban feltételezhetően a szerződésben foglaltak ellenére, szabálytalanul, esetleg kenőpénz ellenében adta tovább a munkát. A most feltárt korrupciós ügyben négy alvállalkozó cég állt egymással kapcsolatban.

Emellett egy másik korrupciógyanús ügy miatt tett feljelentést korábban Keller László (MSZP) képviselő. Szerinte el nem végzett munkáért vettek fel nagy pénzeket az autópálya-építésben érintett cégek. A képviselő nem árulta el, hogy melyik cégekre gyanakszik. Az ügyet jelenleg a BRFK vizsgálja.

Komáromi Gergely

Korábban:

Újabb sztrádavesztegetés