A magyar pszichiátereket etikátlan gyógyszerkísérletekkel vádló osztrák író a Népszabadságnak elmondta, hogy készséggel áll az esetleges bírósági eljárások elébe, ha perlik. Hans Weiss elmondta, hogy szerzői pályafutásának évtizedei alatt legalább százszor szembesült már vádemeléssel vagy ilyen fenyegetéssel. Weiss megjegyezte, hogy eddig egy pert sem vesztett el, tényfeltáró tevékenysége azonban több ízben vezetett már az igazság megismeréséhez. Ami pedig azt a vádat illeti, hogy az ügy hátterében a szcientológia pszichiátriaellenes támadása áll, ezt Weiss határozottan visszautasítja.

Weiss, akinek a magyar pszichiátria kétes kísérleti módszereit tartalmazó könyvéről a Népszabadság beszámolt, figyelemmel kíséri az érintettek reakcióját és az orvosi szervezetek vezetőinek tiltakozását, egyik sem lepi meg.

A Népszabadság pénteki cikkében nyilvánosságra került ügyről az egészségügyi miniszter állítólag már korábban is tudott. A minisztérium vizsgálatot indított az osztrák újságíró tényfeltáró könyvében megjelent állításokkal kapcsolatban. A könyvben az író arról számolt be, hogy Magyarországon megfelelő díjazás ellenében lehetőség van illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekre.

A Népszabadságban nyilvánossára került cikk ismertette azt az Ausztriában megjelent könyv alapjául szolgáló esetet, amelyben a szerző, Hans Weiss osztrák újságíró súlyos vádakkal illet különböző magyarországi pszichiátriai osztályokat. A szerző szerint megfelelő díjazásért Magyarországon lehetőség van a nemzetközi joggal ellentétes gyógyszerkísérletekre. A megvádolt kórházak között van a budapesti Nyírő Gyula Kórház és a Kútvölgyi Kórház pszichiátriai osztálya. A szerző próbaképp választotta Magyarországot, hogy megtudja, vajon a nagy gyógyszergyárak takarékossági okokból, és a joghézagok kihasználásával valóban átteszik-e a még nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálását kelet-európai helyszínekre. Állításait az orvosokkal folytatott levelezésével tudja bizonyítani. A vádakat az érintettek, a hatóságok és a pszichiátriai szakma is tagadja.

- Faludi professzor azt mondja, csaló vagyok - tárja szét karját a pszichológus-újságíró. - Tevékenységem megítélését szívesen bízom eddig megjelent számos munkám olvasóira. Könyveimet eddig három és fél millió példányban adták el, egyebek között Magyarországon is.

A hírre, hogy a magyar pszichiátria bírósági pert tervez, Weiss elmondja: szerzői munkásságának kezdete óta nagy hatalmú személyek és intézmények vagy száz esetben indítottak pert - illetve fenyegetőztek azzal. Mindeddig egyetlen pert sem veszítettem - teszi hozzá.

Arra a kérdésre, mit szól egy másik vádponthoz, miszerint van olyan magyarországi vélemény, hogy a kísérleteket leleplező írás hátterében a pszichiátriát lejáratni kívánó szcientológiai társaság áll, Weiss így válaszol:

 - Szcientológia? Az valami szekta, ugyebár? No, ezzel nekem nincs kapcsolatom, és isten ments, hogy valaha is legyen. Az osztrák író bámulatosnak tartja, hogy neki - újságíróként és könyvszerzőként - kell tekintélyes orvosokat figyelmeztetnie: léteznek bizonyos - világszerte kivétel nélkül érvényesülő - etikai kötelezettségek. Nyilvánvaló - véli az osztrák író -, hogy az Orvosok Nemzetközi Szövetsége Helsinki Nyilatkozatában előre látott bizonyos fejleményeket. Ha a magyar pszichiáterek és szakszövetségeik - mondja Weiss - publikációmra reagálva arra hivatkoznak, hogy a magyar előírások és törvények értelmében minden rendben van, akkor idéznék a Helsinki Nyilatkozat 9. pontjából:

"Az egyes országok etikai, törvényi avagy igazgatástechnikai előírásaik nem gyengíthetik avagy tehetik semmissé a Nyilatkozat azon meghatározásait, amelyek az emberek védelmét szolgálják."

 - A magyar pszichiáterek - folytatja Weiss - , akik most Dr. Kassai Farkast és Faludi professzort védelmezik, talán rávehetnék a két orvost arra, hogy a nyilvánosság előtt válaszoljanak a következő kérdésekre: Milyen kísérleteket végeztek, illetve végeznek a SOTE kórházának, illetve a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályán? Milyen cégek megbízásából? Hogyan dotálják ezeket a tanulmányokat? Mennyit kap Dr. Kassai Farkas, illetve Faludi profeszszor, mennyit az osztályos orvosok, és mennyit a kórházak? Hány páciens vett részt ezekben a kísérletekben? Mi volt e tanulmányok eredménye? Hol tartották az úgynevezett "investigator meeting"-eket. A Nyilatkozat ugyanis - teszi hozzá az osztrák író - egyebek mellett követeli: minden tanulmány terveit nyilvánossá kell tenni. A közzétételben szerepelnie kell a finanszírozási forrásoknak, az intézményi kapcsolatoknak és az esetleges érdek-konfliktusoknak.

Korábban:

Vizsgálat az illegális gyógyszerkísérletek ügyében