Nyilatkozatháborút vív az MSZP az APEH-hel, amelynek nyomozói két számlát foglaltak le a párt székházában péntken. Az MSZP szerint a házkutatás bebizonyította, hogy a párt nem érintett semiféle adóvisszaélésben.

A Magyar Szocialista Párt országos központjában az adónyomozók egy milliárdos maffiajellegű bűncselekmény-sorozat tárgyi bizonyítékait foglalták le – közölte az APEH sajtóirodája hétfőn. A közlemény válasz az MSZP pénteki nyilatkozatára, amelyben azt állították, hogy „Az MSZP Köztársaság téri székházában tartott pénteki APEH-vizsgálat bebizonyította: a Szocialista Párt és annak egyetlen szervezete sem érintett semmiféle adóvisszaélésben." Az MSZP sajtóközleménye szerint a párt székházában lefoglalt számlákról az APEH megállapította, hogy azok nem tekinthetők fiktív számláknak. Az adóhivatal mai közleménye ezzel kapcsolatban így fogalmaz: „Ezzel szemben a valóság a következő: az adónyomozók természetesen nem az MSZP könyvelését ellenőrizték, hiszen az MSZP gazdálkodásának törvényességét a párttörvény értelmében kizárólag az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.” Majd ezután jelzi, hogy milliárdos ügy bizonyítékait találták meg.

Mint arról pénteken hírt adtunk, az APEH a vecsési számlahamisítási üggyel kapcsolatban tartott házkutatást az MSZP központjában. A házkutatást az APEH-szóvivő részben eredményesnek nevezte, miután két számlát lefoglaltak az adónyomozók. A vecsési ügyben közel két héttel ezelőtt őrizetbe vették Balázsi Tamást, az MSZP helyi elnökét. Az eljárásban öszesen 16 embert gyanúsítanak, az ügy nagyságrendjét 5 milliárd forintra taksálják. A múlt héten csütörtökön egy kihallgatás közben kaptak olyan információt a nyomozók, hogy a gyanúba keveredett cég az MSZP-nek is adott számlákat. Ezután először a vecsési MSZP-irodában tartottak házkutatást, ám ott semmit nem találtak, csak egy információt kaptak, hogy a könyvelés a Köztársaság téren van. Az MSZP központi székházában sorszám alapján kerestek konkrét számlákat, és kettőt meg is találtak. Az értékük összesen 26 ezer forint. Az MSZP szerint valós gazdasági cselekmény áll a számlák mögött, az APEH szerint azonban olyan cégtől származnak, amely sok fiktív számlát állított ki.

[origo]

Korábban:

APEH-házkutatás az MSZP központjában
(2001. szeptember 7.)