Vádat emeltek Sándor István ellen

A Legfőbb Ügyészség hétfőn vádat emelt Sándor István ellen. A Papa fedőnevéről ismertté vált volt rendőr alezredes akár 12 évet is kaphat, ha beigazolódnak az ügyészség vádjai.

Az ügyészség kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által, egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettével, valamint hamis tanúzás bűntettére való felbujtással vádolja az egykori KBI alezredest, Sándor Istvánt. Az üggyel összefüggésben vádat emeltek további öt személy ellen. Közülük a másodrendű vádlottat, Cs. Imrét hivatalos személy által elkövetett szolgálati titoksértéssel is vádolják.

Sándor István korábban már volt előzetes letartóztatásban, de idén áprilisban szabadlábra helyezték. A vádlott az ellene folyó eljárás megindulása ártatlannak vallja magát, és azt szeretné, ha ügye iratait nyilvánosságra hoznák. Erre azonban nincs lehetőség, mert az ellene folyó eljárás anyagát 85 évre titkosították. Ezért Sándor az adatvédelmi ombudsanhoz fordul, aktái nyilvánosságra hozatalának érdekében.

Ha beigazolódnak a Sándor István elleni vádak, akár 12 éves börtönbüntetésre is számíthat, mondta az [origo]-nak az ügyészség szóvivője.

Sándor István a kilencvenes években volt a Központi Bűnüldözési Igazgatóság alezredese. Sajtóértesülések szerint többek között azzal vádolják, hogy bizonyos bűnözőknek kedvezett, az ellenük folyó nyomozást lassította, és engedély nélkül, saját belátása szerint kötött vádalkukat. Sándor sokáig azért panaszkodott az ellene folyó nyomozás alatt, hogy azt sem tudja, mivel vádolják. Többször nyilatkozta, hogy koncepciós per folyik ellene, és Pintér Sándor belügyminiszter tisztogatási akciójának áldozata.

Sándor Istvánt tavaly ősszel egy nappal azelőtt helyezték előzetes letartóztatásba, hogy megjelent volna az országgyűlés olajügyekkel foglalkozó bizottsága előtt. 2000. október 31. és 2001. április 12. között volt börtönben, azóta szabadlábon védekezhet. 

[origo]

Korábban:

Sándor István feloldaná aktái titkosítását