Mádl Ferenc részvétét fejezte ki a budapesti amerikai ügyvivőnek

A köztársasági elnök részvétét fejezte ki a magyar nép nevében, és fölajánlotta segítségünket a hasonló sokkoló támadások megelőzéséhez. A magyar hatóságok mindent megtesznek a Magyarországon tartózkodó amerikaiak védelme érdekében.

Mádl Ferenc köztársasági elnök kedd este parlamenti dolgozószobájában fogadta a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, Janette Garvey-t. A köztársasági elnök azért hívta meg az ügyvivőt hivatalába, hogy tolmácsolja a magyar nép részvétét és fölajánlja Magyarország segítségét a hasonló sokkoló támadáésok megelőzése érdekében. Mádl elmondta, hogy erősíteni kell a nemzetközi együttműködést és szolidaritást a nemzetközi terrorizmus ellen. Nyilvánvalóan jól előkészített akcióról van szó, de talán Pearl Harbor sem volt ilyen sokkoló – tette hozzá a köztársasági elnök. Ígérete szerint a magyar hatóságok mindent megtesznek, a Magyarországon tartózkodó amerikai állampolgárok, intézményeik és a gazdasági vállalkozásaik védelme érdekében.

Az amerikai ügyvivő válaszában ezt mondta: „meghatódottak vagyunk, hogy Mádl Ferenc vidéki útját megszakítva visszatért hivatalába, hogy érdeklődjön, és a felajánlásokat megtegye. Hálásak vagyunk továbbá a több magasrangú személynek, akik kifejezték részvétüket.”

[origo]