Csurka félreállítását követeli Amerika-ellenes nyilatkozata miatt az MSZP

Szanyi Tibor (MSZP) szerint keddi nyilatkozata miatt ki kell vonni a közéletből Csurka István MIÉP-elnököt. Csurka a merénylet után azt mondta, hogy globalista politkája miatt a támadás nem ártatlanul érte az USA-t.

Szanyi Tibor szocialista képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek közvádi eljárást kell indítania Csurka István MIÉP-elnök ellen. Szerinte, ha Orbán komolyan veszi az ország és saját NATO-elkötelezettségét, valamint különösen az Atlanti Szerződés 5. cikkelyét (amely arról rendelkezik, hogy a szerződő felek bármelyike elleni támadást a többi részes fél önmaga elleni támadásnak fogja fel), akkor haladéktalanul intézkednie kell Csurka Istvánnak a közéletből való kivonásáról.

Szanyi Tibor elmondta, hogy nem küldte el nyílt levelét a miniszterelnöknek, csak a sajtónak juttatta el. Közölte, hogy nem tervezi, hogy feljelenti Csurkát. Szerinte ez a kormány feladata volna, mert a nyilatkozattal a MIÉP elnöke megsértett egy nemzetközi szerződést, burkoltan támogatta az Egyesült Államok ellenségét.

Borókai Gábor kormányszóvivő a Csurka-nyilatozattal kapcsolatban a Népszabadságnak elmondta, hogy a terrorakciót követően a kormány már rögzítette a saját álláspontját, ezért egyik politikai erő véleményét sem kívánják kommentálni.

Kövér László, a Fidesz alelnöke a Népszabadságnak Csurka kijelentésével kacsolatban azt mondta, hogy kevésbé érezné rosszul magát, ha a nyilatkozat nem hangzik el. Szerinte a terrortámadás után néhány órával nincs másnak helye, mint a részvét és az undor kifejezésének. Ennél többet egy politikus nem célszerű, ha mond, hogyha mond, akkor lehet, hogy hibázik, és szerintem ez megtörtént Csurka Istvánnal is - mondta Kövér.

Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke megdöbbentőnek tartja, a leghatározottabban visszautasítja és mélyen elítéli Csurka István MIÉP-elnök kijelentését. Torgyán szerint Csurka ezzel "végleg kizárta magát és követőit a civilizált emberek köréből".

"Mély részvéttel vagyunk az ártatlan áldozatok iránt, és az anyagi pusztulás is megdöbbentő, azonban a felelősséget természetesen az amerikai globalista politikának is viselnie kell, mert mindez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat" - mondta Csurka kedden, a merénylet után. A MIÉP elnöke szerint a globalizmus természetes következménye a terrortámadás.

[origo]