Börtönbe is elmenne az ellenzéki részbizottság

Tamás Károly exállamtitkár nem vállalta a nyilvános szereplést az FVM ügyeit vizsgáló ellenzéki részbizottság előtt. A testület akár börtönében is meghallgatná Szabadi Béla volt államtitkárt, ha erre megkapják az engedélyt. Információik szerint Szabadi hajlandó lenne válaszolni a munkacsoport kérdéseire.

Korábbi ígéretével ellentétben nem jelent meg az MSZP-s és SZDSZ-es képviselőkből álló országgyűlési vizsgálóbizottság előtt Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt közigazgatási államtitkára. Csupán egy levelet küldött a testületnek, amelyben azt írja, hogy szívesen beszélgetne a bizottság tagjaival, de nem nyilvánosan. Ezzel azonban a részbizottság leghatásosabb eszközét, a nyilvánosságot veszti el - magyarázta a testület elnöke, Keller László, hogy miért ragaszkodtak a nyílt üléshez.

Legközelebb - a jövő héten - az FVM volt politikai államtitkárát, az előzetes letartóztatásban lévő Szabadi Bélát hallgatnák meg. Keller László információi szerint a politikus hajlandó lenne beszélni, ehhez azonban még a hatóság engedélyére is szükség van, amit már kérvényeztek a legfőbb ügyésztől. Ennek birtokában - ha más mód nem lenne - akár a börtönben is megejtenék Szabadi Béla meghallgatását.

Az ellenzéki részbizottság meghívást küldött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének, Sepsey Tamásnak, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Járai Zsigmond ex-pénzügyminiszternek, aki korábban kijelentette: nem ismeri el a munkacsoportot.

Mint ismert, a parlament kormánypárti többsége nem szavazta meg az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását, amely Orbán Viktor kormányfő felelősségét firtatná az FVM kétes ügyeivel kapcsolatban. Az MSZP és az SZDSZ ezért a képviselőikből álló részbizottságot hozott létre, amely a nyilvánosság segítségével végzi a munkáját.

[origo]