A kormány elhatárolódna Csurkától

Soronkívüliséget javasol a kormány az Országgyűlésnek annak a határozati javaslatnak a megtárgyalására, illetve elfogadására, amely a Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szól. Ebben a MIÉP elnökének egy nyilatkozatát is elítélnék.

Martonyi János külügyminiszter a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón közölte: a javaslatban egyebek közt az is szerepel, hogy az Országgyűlés "mélységesen és a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokokat próbál keresni erre a barbár cselekedetre". A külügyminiszter hozzátette: egy kis ellenzéki párttól származott egy ilyen megnyilatkozás.

"Az első pillanatban egyértelmű volt mindenki számára, hogy ez a megnyilvánulás homlokegyenest ellentétes a magyar kormány és a Magyar Köztársaság vezetőinek nyilatkozataival" - fogalmazott a külügyminiszter. Hozzátette: a kormány teljes egészében ítéli el ezt a nyilatkozatot, és jelzi, hogy minden szempontból ellentétes a kormány álláspontjával.

A javaslat szerint az Országgyűlés méltatlannak tartja és elutasítja azokat a próbálkozásokat, amelyek az egész emberiséget megrázó terrorcselekmények és az áldozatok tragédiájának bármilyen pártpolitikai célra történő felhasználására irányulnak.

A javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden olyan intézkedést, amely nyomatékosítja Magyarország maradéktalan szolidaritását a terrortámadás áldozatául esett szövetségessel szemben.

A határozat felhatalmazná a kormányt a washingtoni szerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem jogának érvényesítésére és hogy Magyarország ez irányú kötelezettségeinek teljesítése érdekében tegyen meg minden szükséges előkészületet.

Martonyi közölte: a továbbiakban minden, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben a parlament jóváhagyását kérik.

Kérdésre válaszolva közölte: az Amerikai Egyesült Államok eddig nem jelölte meg az esetleges magyar közreműködés konkrét formáját, módját. Martonyi megjegyezte, hogy több alkalommal jelezték már az általános támogatási készséget.

A kormány által elfogadott javaslat arra irányul, hogy az Országgyűlés értsen egyet és biztosítsa a támogatását a kormány eddigi lépéseihez, intézkedéseihez, amelyekkel nemzetközi téren hozzájárult a terrortámadás következményeinek kezeléséhez, az ország polgárai biztonságának erősítéséhez.

A kormány további támogatást kér a Magyarország területén található amerikai, egyéb szövetségesi és más külföldi érdekeltségű intézmények és állampolgárainak biztonságának erősítéséhez.

A kabinet tagjai javasolják azt is, hogy a kormány a jövőben minden lehetséges nemzetközi fórumon mozdítsa elő a terrorizmus elleni nemzetközi jogi szabályok szigorítását.

A kormány a határozatban felkéri az Országgyűlést: értsen egyet azzal, hogy Magyarország szövetségeseivel és partnereivel tovább erősítse az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követően az együttműködést minden területen. "A támadás az egész emberiség ellen irányult" - áll a határozati javaslatban. Martonyi János szerint ezt támasztja alá, hogy a jelenlegi adatok szerint 62 ország ártatlan polgárainak életét oltotta ki a terror.

A külügyminiszter kijelentette: a brutális embertelenség nem maradhat megfelelő válaszlépés nélkül. Kifejtette, hogy a barbár és könyörtelen cselekedet elkövetőit fel kell kutatni, hogy tetteikért viseljék a következményeket.

Martonyi szerint a terrortámadás fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra, ezért fokozni kell a terrorizmus elleni, széles körű nemzetközi fellépést.

A határozati javaslat tartalmazza: az Országgyűlés szolidaritását, feltétel nélküli támogatását és széles körű együttműködési készségét nyilvánítja ki az USA iránt.

Martonyi szerint "mindannyian tudjuk, hogy egy hosszú háborúra lehet számítani a nemzetközi terrorizmussal szemben". "Egyik oldalon áll az egész emberiség - bőrszínre, vallásra és minden egyébre tekintet nélkül -, a másik oldalon áll egy viszonylag kis számú, nagyon jól szervezett hálózat" - közölte a külügyminiszter, hozzátéve: biztos abban, hogy ezt a harcot az emberiség fogja megnyerni.

A külügyminiszter, Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt keddi közleményére reagálva, megjegyezte: személyes véleménye, hogy a 2012-es olimpia megrendezését semmi esetre sem befolyásolhatja a tragédia, ami történt.

Korábban:

Csurka félreállítását követeli Amerika-ellenes nyilatkozata miatt az MSZP