Az FBI Magyarországot is felkereste a támadás után

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága keddi ülésén az amerikai terrortámadás magyar vonatkozásáról tárgyaltak. A titokminiszter az ülés után közölte: az FBI felkereste Magyarországot is, hogy találtak-e bármi nyomot a terrortámadással kapcsolatban. A vizsgálatok során azonban arra jutottak, hogy a merényletnek nincs magyar szála.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén részt vett Demeter Ervin titokminiszter, Bali József, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, Stefán Géza, a Katonai Biztonsági Hivatal vezetője és Morber Ferenc, a Katonai Felderítő Hivatal vezetője.

Demeter Ervin közölte: beszámolót adtak a terrortámadások utáni nemzetbiztonsági intézkedésekről. Részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni, csak annyit mondott, hogy Magyarország biztonságban van. A miniszter közölte: amennyiben az Egyesült Államok igénybe venné a NATO katonai támogatását, Magyarországnak semmiképpen nem lenne kiemelkedő szerepe.

Az ülés után Demeter azt mondta: az FBI Magyarországot is felkereste, hogy találtak-e bármi nyomot a múlt keddi támadás után. A miniszter az FBI-nek elküldött válaszában azt írta, hogy Magyarországon nem találtak semmilyen terrorista szálat. Demeter hozzátette: ez azt jelenti, hogy Magyarországon nem nőtt a terrortámadások veszélye. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban előforduló bombariadók összefüggésben állnak-e az USA elleni támadással, a miniszter azt válaszolta: szinte mindegyik bejelentés megalapozatlan volt. Arra azonban már nem volt hajlandó konkrétan válaszolni, hogy mit jelent az, hogy "szinte mindegyik megalapozatlan volt". Csupán annyit mondott: "felesleges pánikot kelteni".

A titokminiszter arra nem tudott választ adni, hogy a biztonsági intézkedéseket meddig tartják életben, mivel erről a nemzetbiztonsági kabinet dönt.

Keleti György, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta: megnyugtató, hogy a sajtóban megjelenő hírekhez képest semmi új információ nem hangzott el az ülésen. "Ez azt jelenti hogy Magyarországot semmi sem veszélyezteti nemzetbiztonságilag". Keleti szerint ha az Egyesült Államok kéri is a NATO segítségét egy esetleges ellentámadásnál, azt a NATO-nak jóvá kell hagynia, majd az egyes tagállamok külön döntenek. Magyarországon minősített parlamenti többségre lenne szükség. "Magyarország jelenleg nincs döntési helyzetben, hogy részt vesz-e az esetleges harcokban, mivel még nem történt meg a felkérés" - mondta Keleti. "Jelenleg nincs háborús veszély" - tette hozzá.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Fenntartják a biztonsági intézkedéseket Magyarországon