Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP

A köztisztviselői törvény vagyonnyilatkozatról és illetményről szóló egyes rendelkezései miatt sürgősségi beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) az MSZP. A szocialisták szerint hatályon kívül kellene helyezni a nem vezető köztisztviselők vagyonbevallási kötelezettségét.

Különbséget kell tenni a közpénzek felett diszponáló politikusok és vezető hivatalnokok, valamint a többi köztisztviselő között - mondta Gyárfás Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője. Gyárfás szerint a nem döntéshozó pozícióban levő tisztségviselők és családtagjaiknak nem kellene vagyonnyilatkozatot tenni. Az alkotmány minden állampolgár számára biztosítja a személyes adatok védelméhez való jogot, erre hivatkozva kérik beadványukban a szocialisták, hogy visszamenőlegesen helyezzék hatályon kívül az erről szóló rendelkezéseket.

A július 1-jétől hatályba lépett köztisztviselői törvény szerint ugyanis az állami és önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők és családtagjaik 120 napon belül kötelesek számot adni vagyoni helyzetükről, akik ennek nem tesznek eleget önhibájukon kívül, azokat felmentik állásukból. Mintegy félmillió embert érinthet a becslések szerint a nyilatkozat beadása a családtagokkal együtt - vélte Gyárfás Ildikó.

Diszkriminatív elemeket tartalmaznak a törvény illetményről szóló egyes részei: az illetménykiegészítés különbözőségei miatt az állami hivatalokban azonos munkakör és szolgálati idő esetén több tízezer forinttal többet fizethetnek, mint az önkormányzatoknál - állítják a szocialisták. Ez az egyenlő munkáért egyenlő bér alkotmányba is foglalt elvét sérti.

[origo]