A Református zsinat igeellenesnek és kirekesztőnek találta Hegedűs Lóránt református lelkész, MIÉP-es országgyűlési képviselő nemrégiben megjelent antiszemita írását. A lelkésztől elhatárolódtak a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanárai is, és azt kérik, hogy induljon el a szükséges egyházi eljárás. Hegedűs kijelentései miatt ügyészségi vizsgálat is indult.

A Magyarországi Református Egyház zsinata igeellenesnek, a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és egyházához méltatlannak tartja az Ébresztő című kerületi lapban megjelent antiszemita írást, amelyet Hegedűs Lóránt lelkész, MIÉP-es képviselő tett közzé. A Bölcskei Gusztáv püspök által írt levélben a zsinat felkéri a Dunamelléki egyházkerület vezetőjét - Hegedűs Lóránt édesapját -, hogy vizsgálja meg, tényleg az ifjabb Hegedűs írta-e a cikket.

A református egyháztól - és a keresztény szellemiségtől - idegen a rasszizmus és a kirekesztő gondolkodásmód - szögezte le a Magyarországi Református Egyház szóvivője, Csoma Áron. Ha az egyházon belül valaki feljelentést tesz Hegedűs Lóránt kijelentései miatt, akkor a lelkésznek - az ügyészi vizsgálat mellett - az egyházi bíróság előtt is felelnie kell - jelentette ki a szóvivő, aki nem zárta ki, hogy érkezett már feljelentés a MIÉP-es alelnök ellen. 

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanárai szerint az írás kimeríti az izgatás, uszítás és hitelrontás fogalmát, valamint teológiailag helytelen, kirekesztő és félrevezető gondolatokat tartalmaz. A teológusok szerint Hedegűs Lóránt cselekedete az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik,
sérti a viselt egyházi tisztség tekintélyét, rontja az egyház hitelét és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja, ezért kérik az egyház vezetőit a szükséges eljárás lefolytatására.

A cikk miatt ügyészségi nyomozás is indult közösség elleni izgatás gyanújával, de egyelőre ismeretlen tettes ellen. Amennyiben bebizonyosódik, hogy Hegedűs Lóránt írta a cikket, és emiatt gyanúsítottként akarnák kihallgatni az ügyészségi nyomozók, akkor előbb kérni kell a képviselő mentelmi jogának felfügesztését.