Táblákat helyeztek ki a szocialisták több aluljáróba, amelyen az amerikaiaknak üzenhetnek az arra járók. A Deák téren több ismert művész, közéleti személyiség tiltakozott a háború ellen.

Kovács, Medgyessy és Janet E. Garvey
Üzenet a terrorizmus ellen címmel kampányol az MSZP az aluljárókban. A Deák téren kívül az Astorián, a Blaha Lujza téren és a Keleti pályaudvaron helyeztek el üzenőtáblákat, melyeken nagy betűkkel áll a kérdés: "Mit üzen az amerikaiaknak?". A táblán együttérzésüket, tiltakozásukat fejezhetik ki a járókelők a szeptember 11-ei New York-i és washingtoni terrorakciók ellen.

Az akciót a Deák téren nyitották meg, ahol Janet E. Garvey, az Egyesült Államok Nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjén kívül több ismert művész és közéleti személyiség - például Szegvári Katalin, Voight Ágnes, Jancsó Miklós, Avar István - írt a táblára.

"Vége a közömbösség idejének", "Amerika, veled vagyunk", "összefogással az erőszak ellen", "háborút háborúval nem lehet megoldani", "ki kardot fog, kard által vész el", "békét a világnak" - ilyen és ehhez hasonló feliratokkal lett tele az üzenőtábla két oldala percek alatt.

Jancsó és Medgyessy

A szocialisták szintén szép számmal képviseltették magukat az eseményen. Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt, Kovács László pártelnök, Juhász Ferenc alelnök, Keller László, Doszpot Péter képviselőjelölt, Mesterházy Attila, a kampányt segítő Tízek Társaságának tagja és Tóbiás József képviselő is feltűnt a tömegben.

Kovács és Medgyessy is arról szólt beszédében, hogy az amerikai terrortámadás után elkerülhetetlen a megtorlás. Azonban kifejezték reményüket, hogy az ellencsapás nem követe majd polgári áldozatot. Hozzátették: a példátlan méretű nemzetközi összefogásban Magyarországnak is részt kell vennie, és amíg a terrorizmus ellen küzd a demokrácia, minden egyéb ellentétet félre kell tenni.

Kapcsándi Dóra