A MIÉP-et kivéve a parlamenti pártok támogatják a kormány javaslatát a jövő héten napirendre kerülő határozatról, amely kifejezi Magyarország szolidaritását az USA ellen irányuló terrortámadással kapcsoaltban. A határozati javaslatban Magyarország elfogadja a NATO-tagságból eredő kötelezettségeket és biztonsági előkészületi intézkedéseket ír elő a fegyveres erők számára.

A zárt ajtók mögött folytatott pénteki hatpárti megbeszélésen annak a határozati javaslatnak a szövegéről egyeztettek a parlamenti frakciók képviselői, amelyet a kormány indítványára hétfőn és kedden rendkívüli eljárás keretében tárgyal meg és fogadhat el az Országgyűlés. A javaslat szövegét csak a MIÉP nem támogatja. Balczó Zoltán a MIÉP-frakció képviselője elmondta, azt szeretnék, hogy a szövegbe név szerint kerüljön bele a MIÉP, mint amely párt "gondolkodni is mert és indokokat keresett a terrortámadásra". A MIÉP elítéli a NATO-tagságot és az 5. cikkely végrahajtását is, amely szerint minden tagállam saját maga elleni támadásként értékeli, ha egy szövetségesét háborús attrocitás éri.

A kormány javaslata egy kis ellenzéki párt megfogalmazással ítéli el a szövegben a MIÉP nyilatkozatait, amelyre reagálva az ellenzéki MSZP a szélsőjobboldali párt betiltását követelte. A javaslat szövege szerint az Országgyűlés "mélységesen és a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokokat próbál keresni erre a barbár cselekedetre".

A szöveghez várhatóan módosító javaslatot nyújt be az SZDSZ is - közölte Mécs Imre, a párt képviselője. Az ötpárti konszenzus 4/5-ös többséget jelent a parlamentben, ami elég ahhoz, hogy kivételes eljárásban, két nap alatt megtárgyalják és el is fogadják a határozatot. A szöveg a szolidaritás kifejezése mellett biztonsági intézkedéseket ír elő a magyarországi amerikai érdekeltségek védelmére, valamint a koszovói támadással hasonlatot döntési mechanizmusokat tesz lehetővé például a légtér megnyitására vonatkozóan.

[origo]

Korábban:

Hétfőn napirenden a terrortámadás
(2001. 09. 20)

A kormány elhatárolódna Csurkától
(2001. 09. 18.)