Megérkezett az amerikai felkérés a magyar részvételről a tervezett viszonttámadással kapcsolatban. A nemzetbiztonsági kabinet pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött: támogatja az amerikai kérést, és azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy engedélyezze a magyar légtér megnyitását és a repülőterek használatát. Ma délelőtt az USA a NATO minden tagállamának elküldte kérését. A parlament hétfőn dönthet az ügyben. Várhatóan meglesz a kétharmados támogatottság, egyedül a MIÉP ellenzi a légtérhasználat engedélyezését.

Hatpárti egyeztetés
A Végtelen Igazság hadművelethez az amerikai hadsereg földi kiszolgálást és a légtér megnyitását kérte péntek délelőtt Magyarországtól. A felkérésről délután tárgyalt a nemzetbiztonsági kabinet. Az ülés után - amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is - Martonyi János külügyminiszter elmondta: a kabinet támogatta az amerikai kérést, és azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy engedélyezze a magyar légtér megnyitását és a repülőterek használatát. A parlament hétfői ülésén dönthet az ügyben. A javaslat minden bizonnyal megkapja a szükséges támogatást. A kabinet ülése utáni hatpárti konzultáción a MIÉP-et leszámítva minden párt támogatásáról biztosította a kabintetet. Csurka István elmondta, hogy nem értettek egyet a NATO-csatlakozással és most sem értik, hogy mi a célja ennek a feszültségkeltésnek, ezért nem támogatják a javaslatot. Az MSZP elnöke, Kovács László azt kérte, hogy az Egyesült Államok jelölje meg pontosabban, hogy hány repülőtérre és melyikekre van szüksége, mert csak a szükséges mértékű felhatalmazást akarják megadni a kormánynak. Martonyi János külügyminiszter jelezte, hogy a hétvégén pontosítást kérnek az USÁ-tól.

Dávid Ibolya és Pokorni Zoltán

A döntés azért fontos, mert előfordulhat, hogy 2-3 órán belül kell dönteni a légtér megnyitásáról egy esetleges katonai akció esetén, és ennyi idő alatt nem lehet országgyűlési döntést hozni. A határozat arról szól, hogy a jelenlegi amerikai kérésben foglalt kereteken belül a kormány saját hatáskörben dönthet a légtér illetve a repülőterek megnyitásáról.

"Az USA nem a Washingtoni Szerződés 5. cikelyére hivatkozott kérésében, mivel ez Amerika önvédelmi akciója, és ebben kérnek kollektív segítséget" - mondta Martonyi. A külügymimniszter hozzátette: az Egyesült Államok valószínűleg egyedül indít hadjáratot, és a NATO tagállamaitól csak logisztikai segítséget kérnek majd. A felkéréssel kapcsolatban Martonyi János külügyminiszter úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy az amerikai repülőgépek azonnal át kívánnának repülni Magyarország felett, vagy késedelem nélkül itteni földi bázisokat akarnának igénybe venni. A miniszter szerint a kérés egyelőre elvi jellegű, nem konkrét akcióra vagy időpontra vonatkozik. Martonyi valószínűnek tartja, hogy a közép-európai légterekre nem is lesz szükség és nem hiszi, hogy a pozitív válasz esetén nőne Magyarország veszélyeztetettsége. Fodor Lajos vezérkari főnök elmondta: Magyarországon egyelőre nincs harckészültség.

Pintér, Orbán és Martonyi
Orbán Viktor miniszterelnök a hatpárti egyeztetés után elmondta, hogy a külpolitikai helyzet egyre feszültebb, ezért szükség van a pártok összefogására. A biztonsági intézkedések, készenlét, több milliárd forintot is felemészthetnek, de a költségvetés tartalékából jut ezekre a kiadásokra. Orbán Viktor a jövő héten tárgyal Matolcsy György gazdasági miniszterrel a gazdasági növekedés fenntarthatóságról. A kormányfő a részletekről elmondta, hogy az amerikai légierő számára három repülőtér, Ferihegy, Kecskemét és Taszár jöhet számításba, de még tisztázni kell, hogy pontosan milyen célra szeretnék használni a magyar reptereket. Hozzátette: az amerikaiak részéről nem érkezett olyan jelzés, hogy sürgős lenne a döntés, így semmi sem indokolja, hogy a hétvégére rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte, hogy a szigorított biztonsági intézkedéseknél az egyik cél a láthatatlanság, azaz, hogy ne zavarja meg a hétköznapokat a fokozott készültség. A feladatok összehangolása az ORFK feladata, ők állnak kapcsolatban a vezérkarral, a határőrséggel és a katasztrófavédelemmel. Marad a különleges biztonsági védelem az amerikai és izraeli érdekeltségű épületeknél, valamint a magyar stratégiai fontosságű objektumoknál, olajfinomítóknál, erőműveknél. A határokon is szigorúbb marad az ellenőrzés és bevezetik a teljes regisztrációs rendszert, azaz minden ki- és belépőt feljegyeznek. Ehhez új gépekre van szükség, ami a belügyminiszter szerint jelentős kiadásokat jelent. A határátlépés azonban Pintér szerint nem lesz érzékelhetően lassabb.

Kapcsándi Dóra