Az ellenzék nem támogatta a terrortámadásról szóló javaslatot

Mindössze 8:7 arányban jutott túl a nemzetbiztonsági bizottságon a kormány terrortámadással kapcsolatos határozati javaslata. A szöveget egyetlen ellenzéki párt sem támogatta.

A kormány határozati javaslatot dolgozott ki az amerikai terrortámadással kapcsolatban. A MIÉP már korábban jelezte, hogy nem ért egyet a javaslattal. A szöveg indoklás részében az Országgyűlés el is határolódik a szélsőjobboldali párt álláspontjától mert "mélységesen és a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiség ellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokot próbál keresni erre a barbár cselekedetre."

Keleti és a meghívott szakértők
A javaslatról szavazásakor mind az MSZP, mind az SZDSZ tartózkodott, tehát nem támogatta a határozatot. Keleti György (MSZP) azzal indokolta tartózkodásukat, hogy nem fogadják el, hogy csak az indoklásban szerepel a MIÉP-től való elhatárolódás. Közölte: ennek már magában a határozatban is szerepelnie kellene. Emellett azt is kifogásolják, hogy nem került be a határozatba, hogy felkérik a kormányt egy új nemzeti biztonsági stratégia kidolgozására.

Répássy Róbert (Fidesz) elmondta: tartózkodni akartak attól, hogy belpolitikai vitákról szóljon a javaslat. Hozzátette: módosító javaslatokkal meg lehet oldani azokat a problémákat, amelyek miatt az ellenzék nem támogatta a határozatot.

Az MSZP és az SZDSZ képviselői jelezték: remélik délutánra olyan javaslat kerül a parlament elé, amit már támogatni tudnak.

[origo]

Ajánlat:

A határozati javaslat teljes szövege