Bíróság előtt a volt parancsnok

Szolgálati visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolják a Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingense volt parancsnokát. Csák Mártont tavaly szeptemberben rendelték haza, szeszcsempészet kísérletének alapos gyanújával.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa kedden kezdi tárgyalni a Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) magyar kontingense volt parancsnokának büntetőügyét, akit az ügyészség szolgálati visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádol.

Csák Mártont még tavaly szeptemberben rendelték haza, szeszcsempészet kísérletének alapos gyanújával. Az akkori híradások szerint a parancsnok a kontingens táborából több karton alkoholt próbált az egyiptomi Kairóba csempészni egy ottani ismerőséhez.

Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka akkor eljárást indított Csák Márton ellen. A parancsnok elismerte tettét, így a fegyelmi eljárás a szolgálati viszony megszüntetésével és fenyítéssel zárult.

Csák Márton fellebbezett a honvédelmi miniszternél, aki a panaszt elbírálva enyhített a büntetésen: két évre őrnaggyá vetette vissza alezredesi rendfokozatából Csák Mártont, de emellett feljelentette őt a Budapesti Katonai Ügyészségen. Csák Márton ekkor közös megegyezéssel otthagyta a hadsereget.

A volt parancsnok ügyvédje, Zeke László elmondta, hogy a katonai ügyészség vádindítványában szolgálati visszaéléssel, elöljárói hatalommal való visszaéléssel, alárendelt megsértésével, magánokirat hamisítással, elöljárói intézkedés elmulasztásával, felbujtóként elkövetett sikkasztással és szolgálati közeg ellen elkövetett erőszakkal vádolja Csák Mártont.

Zeke László szerint a súlyos egzisztenciális következményekkel járó fegyelmi büntetés arányban áll a parancsnok által elkövetett és beismert szabálysértésekkel. Megítélése szerint az ügyészség vádjai közül egy sem éri el a büntetőjogi felelősségre vonás szintjét. Felhívta a figyelmet, hogy a történtek kivizsgálásakor Fodor Lajos vezérezredes nem kezdeményezett feljelentést a fegyelmi eljárás lefolytatása közben, csak később a honvédelmi miniszter tette ezt meg. Zeke László úgy gondolja, ha bebizonyosodnak az ügyészség vádjai, akkor Fodor Lajost is felelősségre lehetne majd vonni elöljárói intézkedés elmulasztásának bűncselekménye miatt, amiért nem tett feljelentést a történtek miatt.

A Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők Békefenntartó Misszióját (MFO) az 1978-ban Camp Davidben megkötött békeszerződés megtartásának ellenőrzésére hozta létre a három aláíró ország, Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok.

Magyarország 1995 szeptemberétől egy katonai és belügyi alakulattal katonai-rendészeti feladatot lát el. Az MFO-ban feladatot teljesítő magyar kontingens állandó létszáma 41 fő.