Csak a MIÉP kér szót napirend előtt

A parlament frakciók a MIÉP kivételével eltekintenek attól, hogy napirend előtt szót kapjanak az Országgyűlés hétfői ülésén. A döntésük oka, hogy azonnal az amerika elleni terrortámadással kapcsolatos határozati javaslat kerüljön napirendre.

Az Országgyűlés hétfőn és kedden tárgyalja meg és fogadja el a kormány előterjesztését, amelyben elítéli a terrortámadást és szolidaritást vállal az érintettekkel és áldozatokkal. A javaslat egyúttal biztonsági intézkedéseket ír elő Magyarországon belül.

A házbizottság múlt heti ülésén vetődött fel, hogy a tragédiára tekintettel politikai beszédek elhagyásával, rögtön ezzel a témával kezdődjön az Országgyűlés rendes ülése. A kormányjavaslatról minden frakció két körben mondhatja el a véleményét. Négy párt azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez, az SZDSZ hétfőn közölte, hogy nem kíván szót kérni, a MIÉP frakció munkatársa az [origo]-nak azt mondta azonban, hogy a MIÉP fenntartja igényét a napirend előtti felszólalásra. Mint ismeretes a MIÉP különálló véleményen van a terrortámadással kapcsolatban, a részvétnyilvánítás mellett az amerikai globalizációs politikát tette részben felelőssé a történtekért. A kormány elhatárolódott ettől az állaásfoglalástól, mint amely a teljes elítélés mellett indokokat próbál kereni a szörnyű tettre. Az MSZP-s Szanyi Tibor a MIÉP elleni ügyészségi eljárás megindítását szorgalmazta.

Délután egy órakor a házbizottság újabb rendkívüli ülést tart, a napirend előtti felszólalásokról ott alakítják ki a végső döntést.

[origo]

Hétfőn döntenek a légtér megnyitásáról

A kormány elhatárolódna Csurkától

Csurka félreállítását követeli Amerika-ellenes nyilatkozata miatt az MSZP