Gyimóthy Ádertől kér segítséget

A házelnökhöz, a miniszterelnökhöz, és ha ez sem elég, bírósághoz fordul Gyimóthy Géza és az FKGP a múlt heti, általuk törvénytelennek tartott kizárások miatt. Áder János házelnök a tervek szerint hétfőn jelentő be a parlament ülésén, hogy kizártak 6 képviselőt az FKGP frakciójából és mivel Gyimóthy Géza is köztük van, megszűnik országgyűlési alelnöki tisztsége is.

Az FKGP frakciójából a múlt héten szerdán kizárt politikusok törvénytelennek tartják a határozatot. Gyimóthy Géza az [origo]-nak elmondta, hogy hétfőn az ügyrendi bizottságtól - miután a frakcióvezető nem adta át - megkapták az FKGP hatályos frakciószabályzatát. A képviselő szerint ebből egyértelműen megállapítható, hogy a szerdai határozatok érvénytelenek, az akkori ülés nem tekinthető frakcióközgyűlésnek, márpedig csak ez a testület dönthet személyi kérdésekben.

Gyimóthy Géza azt állítja, hogy az ülésre késő kaptak meghívót és a vidékieknek esélyük sem volt odaérni. Tudomásuk szerint az első döntéseknél mindössze 18-an szavaztak, ami kevesebb mint a képviselőcsoport fele. A sürgős meghívő egyébként a kizártak szerint csupán egy munkaértekezletre szólt, amelyen a parlamenti ülésrendről kellett volna egyeztetni.

"Áder János péntek óta nem hívott vissza, de Orbán Viktorhoz is eljuttatuk álláspontunkat. Amennyiben az Országgyűlés vezetése támogatja ezt a törvénytelenséget, nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk." - közölte Gyimóthy Géza, akinek parlamenti alelnöki tisztsége is megszűnik, hiszen őt az FKGP frakció jelölte, és most visszahívják. Helyére a régi frakcióvezetőt, Bánk Attilát jelölik, akinek megválasztásáról kedden szavazhatnak a képviselők.

Az FKGP országgyűlési képviselőcsoportja szerda este rendkívüli munkaértekezleten távollétükben kizárta Gyimóthy Gézát, Torgyánné Cseh Máriát, Zsikla Győzőt, Czoma Kálmánt, Pallag Lászlót és Atyánszky Györgyöt. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy szabályosnak tartja az eljárást, az ülés határozatképes volt, mindenkit előtte telefonon értesítettek. "Nekem is feltűnt, hogy nincsenek jelen a Torgyán-párti képviselők, de máskor is volt már ilyen" - mondta Szentgyörgyvölgyi.

A képviselők a többség álláspontja szerint kormányellenes tevékenységet végeztek. Pallag és Atyánszky ellen még azt hozták fel, hogy pereket veszítettek, "márpedig a frakciónak nem lehet olyan tagja, aki ellen eljárás indul" - mondta Szentgyörgyvölgyi.

A frakció arról is döntött, hogy visszahívják a parlament alelnöki tisztségéből Gyimóthy Gézát, és a helyére Bánk Attilát jelölik. A honvédelmi bizottságba Atyánszky helyett Balogh Gyulát javasolják. A környezetvédelmi bizottságban Danka Lajost Tóth Imre válthatja fel. Felvették a frakcióba Cseh Sándort, a Kisgazda Szövetség elnökét, aki a MIÉP-ben ült korábban, valamint visszavették a januárban kizárt Csúcs Lászlót. Cseh Sándort Szabadi Béla helyett az informatikai bizottságba, Csúcsot az alkotmányügyi bizottságba javasolják. Szentgyörgyvölgyi közölte: ezekről a kérdésekről egymaga is dönthetett volna mint az elnökség képviselője, ám ő ezt nem vállalta magára, és inkább kikérte a frakció véleményét.

Áder János az Országgyűlés elnöke a házbizottság utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elfogadja a kisgazda frakció döntését, amelyet Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető szabályosan bejelentett. Az ügyrendi bizottság határozata szerint a bejelntés szabályosságán túl a házelnöknek nincs joga mérlegelni a frakciók döntését. A kizárásokat a jövő heti ülésen jelenti be a parlamentben.

[origo]

Korában:

Megfenyegették Szentgyörgyvölgyit
(2001. 09. 23.)

Elfogyott a kormánytöbbség
(2001. 09. 20.)