Kevés eséllyel pályázik Bánk Attila a ház alelnöki tisztére

A terrortámadással kacsolatos napirendi pontok tárgyalása előtt Áder János házelnök bejelentette, hogy törvényesnek tekinti az FKGP-frakció döntéseit hat képviselő kizárásáról. Így megszűnt Gyimóthy Géza alelnöki tisztsége. A helyére Bánk Attilát jelöli a kisgazdafrakciót, de megválasztását nem támogatj az MSZP és az SZDSZ, így pedig nem lesz meg a szükséges kétharmados többség.
Gyimóthy már nem alelnök

Az Országgyűlés elnöke, Áder János hivatalosan bejelentette az Országgyűlés plenáris ülése kezdetén, hogy a múlt héten kizárt hat kisgazda képviselő (Gyimóthy Géza, Torgyánné Cseh Mária, Zsikla Győző, Czoma Kálmán, Pallag László és Atyánszky György) a jövőben a függetlenek között folytatja munkáját. Gyimóthy Gézát megfosztották a parlament alelnöki tisztségétől is. 

Az FKGP képviselőcsoportjából fegyelmi tárgyalás nélkül, automatikusan kizárják azt, aki kormányellenes magatartást tanúsít - döntött hétfői ülésén a megfogyatkozott kisgazdafrakció. 

A kisgazdafrakció maradéka Bánk Attilát jelölne a parlament alelnöki tisztségére, ám az ellenzék ezt nem hajlandó megszavazni, mivel szerintük a kisgazdáknak előbb tisztázniuk kellene, hogy ki tartozik a képviselőcsoportjukba.

Új képviselője van az Országgyűlésnek: az autóbalesetben elhunyt Vancsik Zoltán helyére az MSZP Székesfehérvár polgármesterét, Warvasovszky Tihamért jelölte, aki ma délután tette le esküjét.