Tiltakozik az MSZP Áder döntése ellen kisgazdaügyben

Az MSZP felszólította Áder JÁnost, hogy vonja vissza döntését, amelyben elfogadta a kisgazda képviselők kizárásáról szóló frakcióhatározatot. A szocialisták szerint az elfogult döntést a rendeztlen helyzet tette lehetővé.

Az MSZP felszólítja Áder János házelnököt, hogy vonja vissza a kisgazda frakcióra vonatkozó megalapozatlan döntését. A szocialisták ellenkező esetben nem vesznek részt az Országgyűlés alelnökét érintő szavazásában. Az MSZP álláspontja az, hogy a frakcióalakítással kapcsolatos házszabályi mulasztások ismételten lehetőséget kínáltak a parlament elnökének a politikailag elfogult döntésekhez. A pártnak az  [origo]-hoz eljutatott közleménye szerint a kisgazda képviselők "Szentgyörgyvölgyi Péter vezette csoportjában történt legutóbbi kizárások ismételten kétséges és vitatható helyzetet teremtettek az Országgyűlésben.

Az MSZP szerint frakciójuk több alkalommal felhívta a házelnök figyelmét, hogy a frakcióalakítással kapcsolatos házszabályi mulasztásokat pótolni kell. A rendezetlenségbol eredő zavarok, sőt botrányok rendre alkalmat kínáltak a házelnöknek a házszabály önkényes értelmezésére - tartalmazza a párt közleménye. Az ellenzéki képviselocsoport szerint a politikailag elfogult döntések nagy mértékben járultak, és járulnak hozzá a Parlament tekintélyének csorbításához. A szocialisták ezért felszólítják Áder Jánost, hogy tartsa tiszteletben az elemi demokratikus normákat, a Házszabály rendelkezéseit, és vonja vissza a kisgazda frakcióra vonatkozó megalapozatlan döntését. A szocialisták különben nem hajlandóak részt venni a Ház alelnökét érintő, általuk komédiának minősített szavazásban.

Nagy Sándor frakcióvezető mindezt az MTI-nek azzal egészítette ki, hogy nem a személyekről, azaz Gyimóthy Gézáról, vagy - a házalelnöki székbe utódjaként megjelölt - Bánk Attiláról van szó, csak éppen követhetetlen, ami a kisgazda képviselők körében történik. - Nem volt egyhuzamban 30 nap, amikor azonos lett volna a kisgazda csoportosulások helyzete - mondta. Az MSZP közleményben rögzíti, hogy a nyugdíjakat szerinte legkevesebb 2 százalékkal kell emelni november 1-jétol január 1-jéig visszamenőleges hatállyal. Megerosíti továbbá, hogy szakmai okok miatt nem tudja támogatni Berki Ádám adatvédelmi biztossá történo megválasztását.

[origo]