Nincs egyezség a kormány és az ellenzék között a terrortámadást elítélő határozat szövegéről. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén egyetlen érdemi módosítást sem fogdtak el, a külügyiben pedig a Fideszét, de azt az MSZP és az SZDSZ nem támogatja. Hétfőn elvben még egyetértés volt a MIÉP-álláspont elítélésének módjáról.

Az Országgyűlés kedd délután tárgyalja a kormány határozati javaslatát, amely az Amerikát ért terrortámasdást ítéli el, és rendelkezik a magyarországi következményeiről, egyebek mellett az esetleges NATO-hadműveletban való részvétel előkészületeiről. A javaslatot az MSZP és SZDSZ hétfőn azért nem támogatta, mert nem a határozat szövegében, hanem csak az indoklásában ítéli el a MIÉP álláspontját, amely indokokat keres a merényletre. Hétfőn a kormányoldal nyitottnak mutatkozott arra, hogy ez a rész bekerüljön a határozatba.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén azonban minden érdemi módosító javaslatot elvetettek. Mécs Imre (SZDSZ) szó szerint átemelte volna az indoklás ide vonatkozó részét a határozatba. Répássy Róbert (Fidesz) pedig olyan javaslatot tett, amely az elhatárolódó rész mellett kijelenti, hogy méltatlanak és etikátlannak tartják a tragédia pártpolitikai célokra történő felhasználását. Ez azonban a hétfői vita után úgy értelmezhető, hogy az MSZP-t és az SZDSZ-t is ebbe a kategóriába sorolják, így utóbbi két párt nem támogatta a javaslatot. Hétfőn az Országgyűlésben az MSZP és az SZDSZ megakadályozta, hogy az amerikai légtér- és repülőtérhasználatot engedélyező határozatban adjanak 250 milliárd forintos kezességet a Malévnak, amely a terrortámadás miatt került nehéz helyzetbe. Határozattal ugyanis nem lehet a költségvetési törvényt módosítani. A kormányoldal első nyilatkozataiban pártpolitikai akciónak minősítette a felvetést, majd elfogadta a javaslatot és külön törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet el is fogadott az Országgyűlés.

A külügyi bizottság ülésén kedden támogatták a Répássy-féle javaslatot, így az automatikusan az Országgyűlés elé kerül. Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusok végeredményben nem tartják elfogadhatatlannak ezt a megoldást sem, mert ez is tartalmazza az elhatárolódást a MIÉP álláspontjától.

A magyar álláspontról és a magyarországi biztonsági intézkedésekről szóló határozatról kedd délután dönt az Országgyűlés.

[origo]

Korábban:

Megnyílt a magyar légtér
(2001. szeptember 24.)