Lányi 2006-ban bízik

Ha 2002-ben nem is, 2006-ban talán sikerül bejutnia a parlamentbe a Magyar Kisgazda és Polgári Pártnak - mondta a tömörülés elnöke, Lányi Zsolt.

Az MKGPP elnöke
Lányi Zsolt kedden sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pártja, a Magyar Kisgazda és Polgári Párt kis párt lesz, de minőségi. Azt valószínűnek tartja, hogy 2002-ben nem jutnak be a parlamentbe, de 2006-ra szerinte vannak esélyeik. Még később döntik el, hogy csatlakoznak-e más pártokhoz.

Lányi Zsolt 2000 végén fordult szembe korábbi barátjával és politikustársával, Torgyán Józseffel, majd 2001 januárjában Csúcs László kizárásakor szolidaritásból kilépett az FKGP frakciójából. Akkor reform kisgazdákként nevezték magukat, és öten különmegállapodást írtak alá a Fidesszel a kormány támogatásáról. Az FKGP áprilisi nagygyűléséig és azóta is folyamatosan változtak a Torgyán-ellenes kisgazda csoportok, mindenki az összefogásról beszélt, de nem tudtak egységet alkotni. Külön pártot alapított Liebmann Katalin, külön tömörülést szervezett Szabó János és Turi-Kovács Béla.

Lányi Zsolt a Magyar Kisgazda és Polgári Pártot hozta létre. Ő a párt elnöke, az alelnök Hanó Miklós, a főtitkár Pápai Mihály. Lányi és Pápai független, Hanó az FKGP-frakció tagja. Az elnök bízik abban, hogy Várhelyi András és Molnár Róbert is csatlakozik hozzájuk, valamint több parlamenten kívüli politikus, akiket viszont nem akart megnevezni.

[origo]