A könyvtár vezetése tudott a pornóforgatásról

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban pornófilmet forgattak. Az [origo]-nak nyilatkozó főigazgató-helyettes elmondta, hogy tudtak a körülbelül 10 évvel ezelőtti esetről.

Pornófilmet forgattak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár patinás falai között. A filmből 22 jelenetet felrakott valaki az internetre. A képek alapján a könyvtár igazgatóhelyettese elismerte: náluk készültek a felvételek, körülbelül tíz éve.

A felvételeken egyértelműen látszik, hogy az egyik olvasóteremben közösültek a film szereplői: felbukkan egy kandalló, egy jellegzetes lámpa és egy lépcső fakorlátja is. Az [origo]-nak nyilatkozó Sóron László elmondta, hogy ezek a részletek aprók, és a felújítások óta némelyek el is tűntek a látogatók szeme elől, némelyek megváltoztak. Ezért a könyvtár helyettes igazgatója furcsállja, hogy valaki ilyen könnyen felismerte. Azt is különösnek gondolja, hogy pont most kerültek elő a képek, hiszen a film már évekkel ezelőtt készült, és a díszletül szolgáló termek is nemrég változtak meg. Az igazgató szavai szerint több mint gyanús az időzítés, és szerinte az intézmény lejáratása volt a cél.

Sóron László nem tudott megnevezni felelőst sem a forgatásért, sem azért, hogy ez most napvilágra került. Arról, hogy ki tette fel az internetre, a portál működtetőjétől nem kapott felvilágosítást. A filmesekkel készült szerződés iratait pedig még keresik. Ezért valószínűleg ismeretlen tettes ellen, szerződésszegés és jó hírnév megsértése miatt tesznek feljelentést. Mindenestre úgy gondolja, hogy nem korábbi kollégái éltek vissza a helyzettel, hanem a filmesek nevében szerződő cég.

Az [origo] megtudta, hogy bár a könyvtár vezetése három éve teljesen lecserélődött, a mostani vezetés is tudott erről a korábbi esetről. Ezért tudják, hogy körülbelül 10 éve történhetett a most nyilvánosságra került képek készítése. Akkor egy engedélyezett forgatás közben kiderült, hogy valami nincs rendjén, úgyhogy azóta nem adják ki az épületet "gyanús cégeknek". Egyébként a könyvtár számára fontos bevételforrásnak számít az épület kiadása, ezért amikor igény van rá, élnek a lehetőséggel. Az épület és a bútorok jellege miatt főleg kosztümös filmek forgatására veszik igénybe.

[origo]