Helikopteres és lőbemutatót tartottak a készenléti rendőrség Kerepesi úti laktanyájában. A terroristaelhárítási bemutatót megtekintette Orbán Viktor kormányfő, Pintér Sándor belügyminiszter és macedón kollégája, valamint az országos főkapitány.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megtekintette a Magyar Rendőrség Készenléti Erőinek bemutatóját a Kerepesi úton. A kormányfővel tartott Pintér Sándor belügyminiszter és macedón kollégája, Ljube Boskovszki, valamint Orbán Péter országos rendőr-főkapitány. A miniszterelnök közölte, megnyugodott, hogy látta, a rendőrök különleges terrorelhárító alakulata milyen gyorsan képes reagálni veszélyhelyzetben.

A bemutatón először a készenléti erők földi szállító járművei száguldottak el a nézőközönség előtt, majd helikopteres bemutatót tartottak, melynek keretében az egyik gépből három csuklyás terroristaelhárító vetette magát alá körülbelül húszméteres magasságból, egy kötélen, fegyverrel a kézben. A másik gépből - szintén csuklyában - két rendőr ugrott ki leszállás után dossziéval kezükben. Őket és a kommandósokat is egy-egy gépkocsi vette fel, majd elszáguldottak.

A miniszterelnök és kísérete ezután megtekintette a különleges erők egyik egységét. Orbán Viktor elismerően nyilatkozott a készenléti erők gyorsaságáról, mivel bőven a szintidő (két perc) alatt sikerült elhagyniuk a laktanyát. A vendégek a továbbiakban megnézték az alakulat különböző speciális (páncélozott, tömegoszlató, bombahatástalanító) járműveit. Később lőbemutató következett a lőtéren, ahol a különleges erők többféle formációt mutattak be a terroristák fegyveres leküzdésére. Lőttek álló alakokra, ablak mögött álló alakokra és autóban ülő alakokra.

A bemutatók után a miniszterelnök elmondta, meggyőződött arról, hogy a különleges alakulatoknak szükségük lenne korszerűbb repülőeszközökre (a bemutatón egy Mi-2-es és egy MD-500-as helikopter vett részt), de a fejlesztésekre előirányzott 19 milliárd forintból egyelőre a kézifegyverek, a golyóálló mellények és a földi szállító járművek megújítását tervezik a bérfejlesztések mellett. A légi járművekre szükséges milliárdos nagyságrendű összeget azonban még a választások előtt megpróbálják előteremteni - ígérte a miniszterelnök.

Ezután a körletek és a menza megtekintése következett. Majd a laktanya parancsnoksága emlékplakettel ajándékozta meg a kormányfőt, aki határozott "Erőt, egészséget!" köszöntéssel búcsúzott a különleges alakulatoktól.

[origo]