Februárban megkezdődhet Pándy András tárgyalása

Pándy András magyar származású protestáns segédlelkész február 18-án áll a brüsszeli esküdtszék elé, hogy feleljen két felesége és négy gyermeke rejtélyes eltűnéséért.

Pándy András magyar származású protestáns segédlelkész február 18-án áll a brüsszeli esküdtszék elé, hogy feleljen két felesége és négy gyermeke rejtélyes eltűnéséért. Legalábbis így értesült a belga Le Soir Pándy védőügyvédjétől, aki fel van háborodva, hogy az ügyészség négyévi előzetes letartóztatás után sem tűzte még ki hivatalosan a tárgyalás idejét, s addig ő nem kapja meg tanulmányozásra a 80 vaskos irattartót megtöltő vádiratot és a nyomozati anyagot. Az ügy másik vádlottja a segédlelkész lánya, Pándy Ágnes, akit saját bevallása szerint apja éveken át vérfertőző viszonyra kényszerített, s ennek során apja zsarnoki hatása alatt részt vett a hat hozzátartozó közül ötnek a meggyilkolásában.

Pándy mindvégig következetesen tagad. Állítása szerint nem tudja, hova lett két volt felesége és a négy gyerek, Ágnes egy szekta hatása alá került, az ő agymosásuk hatására hord össze mindenféle önvádat és vádolja őt, az apját is. A négyévi nyomozás alatt a belga rendőrök hiába kutatták át Pándy két ismert brüsszeli lakását és végeztek házkutatásokat a magyar nyomozók segítségével Magyarországon is, majd érdeklődtek Pándyék kanadai kiruccanásairól, sem a holttestek, sem tárgyi bizonyíték nem került elő.

Az egyetlen súlyos tanúvallomás Ágnes állítása. Hein Diependaele, az 1956-ban Nyugatra szökött segédlelkész ügyvédje botrányos időhúzással vádolja a brüszszeli büntető törvényszéket. A vizsgálóbíró már rég közölte vele a tárgyalás tervezett februári időpontját, de az mindaddig nem hivatalos, amíg az ügyészség rá nem üti a pecsétet, márpedig ez valamiért hetek óta késik. Az ügyvéd szerint már felmerül a kérdés, nem akarják-e Pándyból az első életfogytiglani előzetes letartóztatás esetét produkálni - vagy pedig azért halogatja a tárgyalás kitűzését az ügyészség, mert tudja, hogy nincs a kezében igazi bizonyíték. Azt sem szeretné megérni, mondta az ügyvéd, hogy végül őt vádolja majd a sajtó és a nyilvánosság azzal, hogy a Pinochet-kártyát játssza ki, tudniillik, hogy védence hajlott korára és megromlott elmebeli állapotára kelljen hivatkoznia. Pándy jelenleg 74 éves, és az ügyvéd szerint a börtönben gyorsan romlik a látása és hullanak a fogai, miközben ő hiába kérelmezi orvosi kezelését. Pándy Ágnes ügyvédje szintén azt állítja, hogy védence már nagyon várja a tárgyalást, mert szeretné végre az esküdtek elé tárni az igazságot. Ha viszont a bíróság továbbra is húzza az időt, kénytelen lesz Ágnes szabadlábra helyezését kérni, mondta az ügyvéd. Az utóbbi évek leghírhedtebb belgiumi bűntényében - kiskorú lányok szadista megkínzásában és meggyilkolásában - a gyanúsított Marc Dutroux ennél is hosszabb ideje, öt éve van előzetes letartóztatásban, és ügyében sem tűzték ki még a tárgyalást.

Korábban:

Pándy Ágnes a teljes nyomozati anyag ingyenes másolatát kéri