A TNS Modus a 25. héttől kérdezi a két nagy párt meghatározó személyiségeinek, Orbán Viktornak és Medgyessy Péternek a lakossági megítélését. Módosították addigi mérési eljárásaikat a Fidesz és az MDF választási szövetségének 2001. szeptember 3-ai bejelentése után: a 37. héttől együtt mérik a két párt választási esélymutatóját, a szövetség iránti lakossági szimpátiát, de továbbra is felmérik a két párt megítélését külön-külön is. Az e heti - a 34-37. héten (2001. augusztus 20-tól szeptember 16-ig) megkérdezett 950 fő válaszaiból számított - adatok már megújult, kiegészített formában tartalmazzák a legújabb eredményeket.

Jelenleg nehezen megjósolható, hogy a Fidesz és az MDF választási szövetsége milyen hatással lesz a magyar lakosság pártpreferenciáira. Ha visszavetítjük a múltba a szövetség hatását - vagyis összegezzük a két párt szavazati arányait a biztos szavazó pártválasztók körében - , az MDF utóbbi hónapokban tapasztalt gyengébb szereplése miatt a két nagy párt viszonya nem változik lényegesen. Egy rendkívül szoros, hónapok óta a mérési hibahatárokon belüli, néhol helycserékkel tarkított küzdelem - egy állóháború - képe bontakozik ki az adatokból. A Fidesz-MDF együttes szavazóbázisa és az MSZP-re szavazni szándékozók aránya közötti különbség néhány százaléknyi. A legutóbbi hetekben az MSZP választási esélymutatója nagyobbnak bizonyult a Fidesz és az MDF közös szavazóbázisánál, és ez az előny még valamelyest nőtt is a legutóbbi hetekben. Míg a 34. héten közölt arányok az MSZP esetében 45%-ot mutattak, a Fidesz és az MDF közös szavazati aránya együttesen 44% volt. A legutóbbi mérések szerint 44% szavazna a szocialistákra, míg a választási szövetséget alkotó két párt együttes szavazati aránya ettől 3%-kal elmarad: 41%.

A kisebb támogatottságú pártok soraiból kiesett egy szereplő, mivelnaz MDF már a "nagyok" küzdelmének részese, jelenleg 15%-on osztoznak azok a pártok, amelyek saját erejükből próbálnak bejutni a Parlamentbe. Ebben az új helyzetben az SZDSZ szerepel hetek óta a legjobban: a legfrissebb adatok szerint a szabad demokraták a biztos szavazó pártválasztók voksainak 6%-ával az egyetlen bejutó lenne. Az FKGP és a MIÉP egyaránt 3%-on áll, míg a Munkáspártnak 2% jutna.

Már tizenharmadik hete mérik a két nagy párt meghatározó személyiségeinek (Orbán Viktor miniszterelnöknek és Medgyessy Péter szocialista kormányfő-jelöltnek) a lakossági megítélését. Az adatok szerint az MSZP frontembere népszerűbb, mint a jelenlegi kormányfő: a százfokú skálán előnye 8-10 pont között mozog a mérések kezdeti időszakától mostanáig (a különbség minden időpontban szignifikáns). Jelenleg Medgyessy Péter 56 ponton, míg Orbán Viktor 48 ponton áll. A vizsgált időszakban a változások jelentéktelenek (egy-egy pontos elmozdulásokat regisztráltak), vagyis a két vezető politikus iránti lakossági szimpátia alakulása igen stabilnak mondható.

Az egyes pártok rokonszenv-indexével kapcsolatban is hasonló megállapítást tehetünk: az utóbbi hetekben alig tapasztalni elmozdulásokat. Változatlanul az MSZP a legnépszerűbb párt, előnye a Fidesz előtt hónapok óta szignifikáns (a szocialisták esetében 53 pontot mértek a százfokú skálán, míg a fiatal demokratáknál 47 pontot - egyik érték sem változott a legutóbb közölt adatokhoz képest). Továbbra is szoros versenyben van a dobogós helyért az SZDSZ és az MDF (jelenleg mindkét párt 40 ponton áll). A független kisgazdáknak 13 ponton stabilizálódni látszik a rokonszenv-indexe, míg a MIÉP esetében harmadik alkalommal mértek 21 pontot.

A kormány tevékenységének lakossági megítélése is kevéssé változott az elmúlt időszakban: enyhébb javulás tapasztalható az összes megkérdezett értékítéleteiben (a legutóbbi adatok szerint 37 ponton áll a százfokú skálán, amely 2 pontos javulást jelent a két héttel korábban közölt adatohoz képest), míg a biztos szavazó pártválasztók valamivel kedvezőbben ítélik meg a kabinet munkáját (42 pontot mértek. amely egy ponttal magasabb, mint amit két hete közöltek).

Ajánlat:

TNS Modus