Több száz orvos akar külföldön dolgozni

Nemsokára több tucat doktor hagyja el az országot, hogy Norvégiában dolgozzon. Az orvoskamara szerint az uniós csatlakozással a helyzet tovább romlik, ha a döntéshozók nem ismerik fel a hazai bérek tarthatatlanságát.

A pályakezdőktől a nyugdíjasokig több mint hatszáz doktor jelentkezett eddig a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK), hogy Norvégiában dolgozhasson - tudta meg a lap Gyenes Géza főtitkártól. A norvég munkaügyi hatóság tavaly jelezte, hogy az ottani létszámhiányt szívesen enyhítené magyar orvosokkal, a norvégiai foglalkoztatásról pedig egy hónapja kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Hazánk tehát hivatalosan segíti magyar orvosok tömeges külföldi munkavállalását, miközben számos területen itthon is jelentős az orvoshiány. Norvégiában jelenleg 200-300 orvosállás betöltetlen.

A magyarországi helyzetről átfogó adatok nincsenek, de például csak Borsodban 158 szakorvos hiányzik a kórházakból - mondta Gyenes Géza. A képet tovább árnyalja, hogy az egyezmény alapján - legalábbis a szaktárca honlapján olvasható háttéranyag szerint - Magyarország ügyel arra: lehetőleg ne az itthon is hiányszakmának számító területekről toborozzák a doktorokat. Ezzel szemben már a megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az ortopéd sebészek vagy a szülészek-nőgyógyászok mellett elsősorban patológusokra, aneszteziológusokra, radiológusokra és orvosi mikrobiológusokra van a legnagyobb szükségük. Ezekben a szakmákban pedig itthon is lényegesen kevesebb orvos dolgozik a szükségesnél: 500 álláshelyen mindössze 297 patológust foglalkoztatnak, 10-15 százalékuk nyugdíjas. A csaknem 1300 aneszteziológusállás egynegyede pedig folyamatosan betöltetlen. A norvégiai álláslehetőség ugyanakkor természetesen az e szakmákban dolgozókat is vonzza, jóllehet eddig összesen 28 szakterületről érdeklődtek a MOK-nál doktorok.

A hiányszakmákra vonatkozó korlátozás tehát csupán elvi, mint a MOK főtitkára elmondta, nincs olyan jogszabály, amelynek alapján megakadályozhatnák a külföldi munkavállalást. A kamarának ez nem is érdeke, meggyőződésük ugyanis, hogy a döntéshozók csak akkor fogják felismerni a hazai orvosbérek tarthatatlanságát, ha az EU-csatlakozást követően a mostaninál is többen mennek majd külföldre dolgozni. Míg ugyanis itthon egy nem "hálapénzes" szakmában dolgozó orvos éves bruttó fizetése még az egymillió forintot sem éri el, Norvégiában egy szakorvos éves szinten átlag százezer német márkát, vagyis 13 millió forintot keres.