Mikola testvére csak a részesedését tartotta meg

A Hungaropharma nevű gyógyszernagykereskedő céget egy erre a célra létrehozott konzorcium vehette meg az államtól, amit Magyarország nagy gyógyszergyárai és egy patikusokat tömörítő részvénytársaság (Magyar Gyógyszer Rt.) alkot. A Magyar Gyógyszer Rt. egyik alapítója és részvényese az egészségügyi miniszter testvére, de az érintettek szerint ennek semmi köze sincs az üzlethez.

A Hungaropharma nevű gyógyszernagykereskedő cég részvényeinek felét plusz egy szavazatnyi részvényt vásárolhat meg egy konzorcium. A konzorcium tagjai a Richter Gedeon Rt., az Egis Gyógyszergyár Rt., a Béres Befektetési Rt. és a Magyar Gyógyszer Rt. A gyógyszergyárak 30-30%-os tulajdonosai a konzorciumnak, a patikusokat tömörítő Magyar Gyógyszer Rt.-nek pedig 10%-os részesedése van. Ennek a konstrukciónak az az érdekessége, hogy a nagykereskedőktől vásárló patikák tulajdonosai is részvényesei lehetnek magának a nagykereskedőnek. A Hungaropharma új tulajdonosai szerint ez a model megvédi a patikákat a külföldi nagy cégek agressziójától.

A Magyar Gyógyszer Rt. alapítói között van Mikola Bálint, Mikola István egészségügyi miniszter testvére is. A 40 millió forintos alaptőkével induló vállalkozásba 3,2 millió forinttal szállt be, vagyis a cégnek körülbelül 7%-a az övé. A Magyar Gyógyszer Rt. 10%-os részesedéssel bír a Hungaropharmát megvett konzorciumban. Molnár Pál a Magyar Gyógyszer Rt. vezérigazgatója az [origo]-nak elmondta: szerinte ez alapján furcsa lenne feltételezni, hogy Mikola Bálint szerezte meg a Hungarpharmát, hiszen ez az áttételes és kis részesedés semmilyen befolyást sem enged Mikolának. Molnár Pál hozzátette: "A Magyar Gyógyszer Rt. 2000. májusi megalakulásától készült a Hungaropharma privatizációjára, és ekkor csatlakozott hozánk Mikola Bálint. Testvére csak 2001. januárjától lett miniszter. Amikor kiírták a pályázatot, akkor Mikola Bálint lemondott minden tisztségéről az Rt-ben, de az mégis túlzás lett volna, ha tulajdonáról is lemond. Ezt az egész ügyet csak a bulvársajtó fújta fel, nem politikai ügyekről, hanem egy hosszú távú gazdasági vállalkozásról van szó." - mondta az [origo]-nak Molnár Pál.

A konzorcium tulajdonosai azt remélik, a Hungaropharma megszerzésével sikerül stabilizálni a magyar gyógyszerpiac helyzetét, és segíteni az együttműködést a patikák és a kereskedők között. A Magyar Gyógyszer Rt. azt reméli, hogy minél több gyógyszerész csatlakozik a részvénytársasághoz, és akár több száz patika tulajdonosa is közvetett tulajdonrészt szerezhet a Hungaropharmában. "Hamarosan több száz kisrészvények közül csupán egy lesz Mikola Bálint." - mondta ezzel kapcsolatban Molnár Pál.

Az egészségügyi miniszter szerint nem összeférhetetlen, hogy öccsének cége sikerrel szerepelt egy gyógyszer-nagykereskedelmi privatizációs pályázaton. Mikola István azt is közölte, hogy a tárca nem vett részt a tender elbírálásában.

[origo]

Ajánlat:

Az ÁPV Rt. közleménye a Hungaropharma eladásáról