A kisgazdák vándorlásán múlhat a zárszámadás

November közepén szavaz az Országgyűlés a 2000. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról, azaz a zárszámadásról. Bár a Fidesz-frakció Molnár Róbert és Kiszely Katalin felvételével visszanyerte a matematikai kormánytöbbséget, a kisgazda széthúzások miatt kérdéses a zárszámadás elfogadása. Az eredmény a torgyánista kisgazda frakciótagoktól, a független képviselőktől és a MIÉP-től függ. A torgyánista kisgazdák sem egységesek azonban, csak egy részük követi a pártelnök utasításait, mások nem mernek ujjat húzni a koalícióval. A MIÉP még nem alakította ki álláspontját, egyelőre az Állami Számvevőszék jelentését vizsgálják.

A Fidesz és az MDF mindenképpen igennel, az MSZP és az SZDSZ pedig nemmel szavaz a zárszámadásról. Bár a kormánykoalícióban megvan a matematikai többség, hiszen a független Kiszely Katalin és Molnár Róbert felvételével 194 főre bővült a koalíció együttes létszáma, a kisgazdák belviszálya kérdésessé teszi a zárszámadás elfogadását.

A kisgazda frakció határozata értelmében aki a fontos kérdésekben a koalícióval ellentétesen szavaz, azt automatikusan kizárják a frakcióból. A határozat kiemeli a zárszámadási törvényjavaslatot. A frakciónak azonban jelenleg is tagja 10-12 torgyánista képviselő. Torgyán József kisgazda pártelnök a múlt hét végén kijelentette: nem hajlandóak megszavazni a zárszámadást. Csatári József, aki a frakcióban a torgyánisták vezetőjeként aposztrofálja magát, arra számít, hogy mintegy 20 kisgazda melléjük áll és nemmel szavaz. Erre azonban semmi esély nincs. Bernáth-Varga Balázs például azért nem alakította ki álláspontját, mert úgy tudja, mind a párt, mind a frakció a kizárására készül. "Azt sem tudom, hova tartozom, kihez húzzak" - mondta az [origo]-nak. Éppen ezért a politikus, aki eddig a torgyánista irányvonalhoz tartozott, kivár a döntéssel. Hegedűs Mihály viszont már az igen mellett döntött. "A híveskedés addig tart, amíg a kormány rovására nem megy a dolog" - nyilatkozta a képviselő, aki eddig szintén Torgyán utasításait követte. "Nem függ össze a kisgazda válság és a parlamenti szavazás. Az a lényeg, mit tartalmaz a zárszámadás, és nem az, mit mond Torgyán József" - közölte Dögei Imre is.

Az [origo] információi szerint több kisgazda politikus nem vesz majd részt a szavazáson, mert nem akarnak hátat fordítani Torgyánnak, viszont a koalíciótól is félnek. Attól tartanak, hogy nem tudnak megállapodni a Fidesszel a választásokon a második fordulós visszalépésekről, azaz arról, hogy ha nyernek az első körben, a Fidesz automatikusan mögéjük álljon.

Az [origo] által megkérdezett torgyánista képviselők közül Csatári biztosan nemmel szavaz, Dán János pedig "biztosan nem igennel". Azok közül a képviselők közül, akik még nem válaszoltak az [origo] kérdésére, biztos, hogy többen is nemmel szavaznak, így összesen 5-6 nem szavazatra lehet a kisgazda frakcióból számítani.

A zárszámadás elfogadásához egyszerű többségre, azaz a teljes jelenlét esetén 194 szavazatra van szükség, amit a koalíciós frakciók jelen pillanatban nem tudnak biztosítani. Ezért a kormánykoalíciónak nagy szüksége van a függetlenek és a MIÉP támogatására is.

A függetlenek közül Lányi Zsolttal és Pápai Mihállyal érvényes szerződése van a Fidesznek, melynek értelmében a két képviselő a kormányt támogatja. Molnár László és Várhelyi András volt kisgazdák szintén a koalícióval szavaznak. A frakcióból kizárt torgyánisták - mint Atyánszky György, Czoma Kálmán, Pallag László, Gyimóthy Géza - viszont biztosan Torgyán utasítását követik. A függetlenek közül három személlyel folyik az egyeztetés arról, átülnek-e a kisgazda frakcióba. Szentgyörgyvölgyi Péter az [origo]-nak elmondta: két független képviselővel kezdeményezett még korábban beszélgetést. Egy független képviselő pedig később megkereste az FKGP-t, és szintén felvételéről kért egyeztetést. A frakcióvezető egyelőre nem mond neveket, de az valószínű, hogy a jövő héten akár már döntés is születhet az ügyben. Az MTI úgy tudja: Gyuga Pált és Szabó Attilát kereste meg a frakcióvezető. Gyuga az [origo]-nak egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az átülők valószínűleg a frakcióval fognak szavazni.

A MIÉP eddig mindig nemmel szavazott a zárszámadásra, most először közölték, hogy még gondolkodnak az ügyben. "Ízlelgetjük a javaslatot" - mondta az [origo]-nak Lentner Csaba MIÉP-es képviselő. "A célirányokkal egyetértünk, azonban meg kell vizsgálni, hogy tényleg a célcsoportokhoz jutott-e el a pénz." A politikus szerint "számos sebtől vérzik a javaslat", például kifogásolják, hogy a kormány régóta ígérgeti a szövetkezeti küldő üzletrész tulajdonosokat, mégsem fizet nekik. A MIÉP jelenleg "szakmai sorrendet" állít fel, és néhány héten belül dönt arról, hogyan szavaz.

Kapcsándi Dóra

Korábbi cikkeink:

Tovább csökkenhet a kormánykoalíció létszáma

Kiszely Katalin és Molnár Róbert belépett a Fideszbe

Három taggal bővülhet a kisgazda frakció