A Magyar Rádió belső utasítása alelnöki konzultációt rendel el minden olyan anyag esetében, amikor az ellenzék részéről kritika éri a kormány – állítják a szocialisták, akik szerint ezért nem került adásba Kovács László pártelnök szeptember 30-i sajtótájékoztatóján készült tudósítás. Az intézmény elnöke, Kondor Katalin részletes levélben válaszol majd az MSZP felvetéseire, az alelnök, Hollós János szerint pedig nincs  ilyen utasítás.

Az MSZP levélben fordult Kondor Katalinhoz, a Magyar Rádió Rt. elnökéhez, mert a szocialisták szerint a közrádióban korlátozzák az ellenzéki pártok megnyilvánulásait, a kormánypártokra nem érvényes, sajátos szabályok alkalmazásával - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke. Szeptember 30-án ugyanis nem került adásba az a tudósítás, amely Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének győri sajtótájékoztatójáról készült, és amelyet a reklamáció miatt másnap sugároztak. A rádió munkatársai - kérdésükre - mindezt azzal magyarázták, hogy Hollós János, a rádió alelnöke olyan belső utasítást adott ki, ami vele való külön konzultációt rendel el a közlés előtt minden olyan esetben, amikor az ellenzék részéről kritika éri a kormányt.

A szocialista politikus ismertette a levél tartalmát, miszerint a szocialisták arra keresnek választ, hogy megfelel-e a valóságnak Hollós János alelnök belső utasításáról szóló információ, valamint igaz-e, hogy ilyen egyeztetési kötelezettség nem áll fenn, ha kormánypártok nyilatkoznak, és adott esetben az ellenzék megnyilvánulásait illetik éles kritikával.

A rádió elnökének írt levélben arra is választ várnak, hogy miként egyeztethető össze ez a gyakorlat a Magyar Rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatával, amely szerint "a Magyar Rádió Rt. köteles gondoskodni arról, hogy a közérdeklődésre számot tartó kérdésekről kialakult minden jelentős vélemény megismerhető legyen". A szocialisták kíváncsiak arra is, hogy a Magyar Rádió Rt. elnöke milyen személyi konzekvenciákat kíván levonni, ha alelnöke az elnök tudta nélkül cselekedett, és milyen következtetéseket érez kötelezőnek magára nézve, ha az eljárásra az alelnököt az elnök hatalmazta fel.

Lendvai Ildikó a hangsúlyozta: a csonka kuratóriumi elnökség irányítása alatt álló közszolgálati rádiónak a választások közeledtével minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítania a támadhatatlanul kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Jelezte, hogy a levelet elküldik Hollós János alelnöknek is, valamint írásban fordulnak az ORTT-hez, mert az MSZP-nek nincs módja a belső utasítást ellenőrizni, a testületnek viszont kötelessége a médiatörvény szerinti közszolgálatiságot felügyelni, azaz megvizsgálni, hogy jogszerű-e a közműsor-szolgáltatási szabályzatot meghaladó belső utasítás.

Kimerítő választ ígért Kondor Katalin a szocialisták levelére. Tagadta, hogy lenne a szocialisták által vázolt alelnöki utasítás az intézmény, alelnöke, Hollós János, aki hozzátette: a napi szerkesztők döntik el, hogy mi kerül adásba.