Támogatást kér az MTV

A parlament kulturális bizottsága jövő szerdán tárgyalja az MTV éves beszámolóját. A köztévé ismét a parlamenttől kér segítséget, legalább 12 milliárdra lenne szüksége.

Nem működtethető tovább a Magyar Televízió költségvetési támogatás nélkül, így - mint az éves országgyűlési beszámolóban is jelezték - az MTV kuratóriuma újból a parlamenthez fordul segítségért. A köztévé konszolidálásához durván 12 milliárd forintos támogatásra van szükség. Az indítvány elfogadásához egyszerű többség szükséges, így a MIÉP és a kormánypártok támogatásával a köztévé újabb segítséghez juthat, akár az eddigi homályos gazdálkodás kivizsgálása nélkül is.

A Fidesz október 10. után dönt arról, támogatja-e az újabb költségvetési segítség megadását a köztévének - tájékoztatta lapunkat Sasvári Szilárd, a bizottság fideszes elnöke.

Az MSZP, bár fontosnak tartja a köztévé folyamatos működését, nem lesz partner a közpénzek újbóli elherdálásához. Lendvai Ildikó alelnök elmondta, a párt feltételei, hogy a tévé menedzsmentje terjesszen a parlament elé csődkezelési tervet, alakuljon meg a már korábban kezdeményezett parlamenti bizottság a csőd okainak feltárására, végül a pénzt ne arra a kuratóriumi elnökségre bízzák, amely már eddig is tétlenül asszisztált a bajhoz, vagyis azt szeretnék, hogy alakuljon új elnökség.

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője elmondta: pártjuk nem támogatja, hogy az MTV addig költségvetési támogatást kapjon, amíg nem zárul le a párt két képviselője, valamint az MTV Rt. felügyelőbizottsága feljelentése alapján indult ügyészi vizsgálat a közétévé pénzköltéseiről. Feltételeik között szerepel továbbá, hogy az intézmény gazdálkodása legyen átlátható és nyilvános, készüljön el egy ismerhető és reális konszolidációs terv, amiből kiderül, hogy milyen tervek alapján tennék működőképessé a televíziót, továbbá az MTV-kuratórium törvényességének helyreállítását kérik, tehát hogy a jelenleg csak kormánypárti delegáltakból álló testület kiegészüljön ellenzéki tagokkal is.

A MIÉP csak az indítvány megismerését követően dönt majd a kérdésben. Győri Béla szóvivő ugyanakkor hozzátette: "nem keresnek a kákán is csomót", mert az MTV úgyis annyi terhet cipel a hátán, hogy segítség nélkül teljesen reménytelen, hogy kilábaljon a gazdasági válságból.