Lakossági bejelentésre elfogtak egy hatvantagú, főként afgán menekültekből álló csoportot a hét végén az ukrán-magyar határon.

Az 52 férfiból, 3 nőből és 5 gyermekből álló csoportot Zajta térségében tartóztatták fel a határőrök. Az afgánok mellett szudáni, palesztin, Sierra-Leone-i, indiai, bangladesi és iraki állampolgárok próbáltak meg illegálisan Magyarországra jutni. A menekülők 3-5 hónappal ezelőtt indultak el otthonaikból, és a többi országból származó társaikkal a tiltott határátlépést megelőző napon találkoztak.

A maszkot viselő embercsempészek traktorral szállították a menekülőket a magyar határhoz, ahol sötétedésig vártak, majd gyalog vezették át az embereket magyar területre, ahol magukra hagyták őket. Az afgánokat a debreceni befogadó állomáson, a többieket a nyírbátori közösségi szálláson helyezték el.

A magyar-román határon Dombegyháza környékén egy afgán családot tartóztattak fel a határőrök. Ellenőrzésükkor kiderült, hogy  tavaly novemberben Battonyánál már feltartóztatták egyszer a családfőt, aki a békéscsabai befogadó állomásra került. A férfi onnan akkor szökött meg, amikor tudomására jutott, hogy családjának sikerült kijutnia Afganisztánból, és már Moldáviában tartózkodnak. A férfinak sikerült eljutnia Moldáviába, ahol négyezer amerikai dollárt fizetett az embercsempészeknek azért, hogy családjával együtt visszajuttassák Magyarországra. A határőrség közleménye szerint a családot Békéscsabán helyezték el.