Az MSZP kivonul az MTV hírműsoraiból

Az ellenzéki MSZP szerint a Magyar Televízió Híradója és az A Hét című politikai háttérműsor a Fidesz és a MIÉP propagandaeszközévé vált, ezért politikusai nem adnak önálló nyilatkozatokat az MTV ezen műsorainak. A Híradó nem ad helyreigazítást az MSZP által vitatott riport miatt - nyilatkozta a hírigazgató.

A korábbi esetek után az váltotta ki ezt a döntést, hogy a Híradó hétfőn az MSZP szerint kiforgatta Juhász Ferenc alelnök szavait, és azt a látszatot keltette, mintha az MSZP választási együttműködésre készülne a Munkáspárttal és az FKGP-vel. A párt célja, hogy demonstrálja: az MTV hírműsorai nem felelnek meg a közszolgálatiság, a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek.

Juhász Ferenc más témában tartott hétfői sajtótájékoztatóján - az MSZP beszámolója szerint - az MTV tudósítója azt kédezte, hogy miért nem határolódik az MSZP Torgyán Józseftől és Thürmer Gyulától. Az alelnök válaszában azt mondta hogy megvárják, amíg Orbán Viktor elhatárolódik Csurka Istvántól. A lehetséges együttműködést firtató kérdésre pedig azt mondta, hogy az MSZP nem kíván senkivel szövetséget kötni, egyedül indul a választásokon, de nyitott minden demokratikus politikai párt felé, kivéve a MIÉP-et, mert azt nem tartja ilyennek. Az MTV Híradóban a hírt azzal a mondattal konferálták fel, hogy az MSZP alelnöke nem zárja ki, hogy pártja a választások idején együttműködjön akár a Munkáspárttal, akár az FKGP-vel. Majd azzal folytatták, hogy ezzel Juhász Ferenc a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének korábbi kijelentését erősíti meg, amely szerint az MSZP együttműködne a kisgazdákkal s a munkáspártiakkal is.

Az MSZP sajtóirodája szerint mindkét állítás hamis, ellentétes a valósággal, így hivatalos formában is helyreigazítást kérnek. A párt közleményében felemlíti még "az egyházi vezetőket az átvilágítás kapcsán besározó riportsorozatot, vagy a néhai Vancsik Zoltán képviselőről szóló, az ORTT által is kegyeletsértőnek ítélt műsort".

A Híradó nem ad helyreigazítást az MSZP-nek, amíg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága nem dönt az ügyben - nyilatkozta Csermely Péter hírigazgató az [origo]-nak, aki hozzátette, hogy egyelőre belső vizsgálatot sem tartanak a kifogásolt riport miatt. Az MSZP rendezvényeire továbbiakban is küldenek tudósítói stábot, adott esetben a szocialisták által bojkotált A Hét című műsorába is hívnak majd MSZP-s politikust - mondta a hírigazgató, aki elhamarkodottnak véli az MSZP reakcióját.

[origo]

Korábban:

Az MSZP szerint cenzúráznak a Magyar Rádióban