A szociológus szerint a népesség elöregedése óriási teher a társadalom számára, a mai középosztályra idővel szegénység és rossz egészségügyi ellátás vár. Az ország minden ötödik állampolgára hatvanéves vagy ennél idősebb. Ma már nem kötelezi jogszabály a hozzátartozókat, hogy eltartsák szüleiket.

Komoly megpróbáltatást jelent a társadalom számára az, hogy a hazai lakosság közel 20 százaléka időskorú, állítja Tamás Pál szociológus. Először is egészségügyi terheket, hiszen a gyógyításra, az életben tartásra fordítandó költségek az idős emberek esetében aránytalanul megnőnek. Az egészségügy ugyanakkor nincs felkészülve ilyen nagy számú idős ember ellátására, folyamatos kezelésére. A másik gond, hogy a kedvezőtlen korösszetétel miatt kevés a munkaképes járulékbefizető, a nyugdíjak forrásának előteremtése pedig a mostani befizetőket terheli. Ha túl sok lesz a nyugdíjas, nem tudjuk eltartani őket, véli a szociológus, megjegyezve: vagy többet kell befizetni, vagy összeomlik a nyugdíjrendszer. Nyugat-Európában is kevés a születések száma, azonban ott a nagy tömegű bevándorló "megtermeli" azokat a fiatalokat, akik az ország öregjeit eltartják. Tamás Pál prognózisa szerint a mai magyar középosztályra szegénység és rossz egészségügyi ellátás vár.

A szociális törvényben nem szerepel olyan kitétel, hogy a gyermekeknek gondoskodniuk kellene szüleikről. Ez a feladat napjainkban az államra hárul. Akiket a leszármazottak jószántukból nem támogatnak, azok az önkormányzatokhoz fordulhatnak segítségért. A hatvani városi polgármesteri hivatalban elmondták, hogy náluk elsősorban lakásfenntartási támogatást, közgyógyellátást biztosítanak a rászoruló idős embereknek. Akik sohasem dolgoztak, az időskorúak járadékát kapják. Az önkormányzat intézménye, a Szivárvány Szociális Szolgálat gondoskodik a rászoruló idősek étkeztetéséről, házi gondozásáról s az idősek klubjának működtetéséről.

A háromgenerációs családmodell megszűntével számos idős ember kényszerül szociális otthonba, noha a szaktárca az otthoni alapellátás kiterjesztését szorgalmazza. A fejlesztések ellenére telt ház van az időseket befogadó szociális otthonokban, monda a szaktárcánál Gallainé Cséplő Doloresz főtanácsos. Elmondta, hogy a 62 ezer bentlakásos férőhelyből 37 ezer az időskorúaké, ez utóbbiból 2000 átmeneti elhelyezést nyújt a nehéz helyzetbe kerülteknek. Szerinte a szociális otthoni ellátás nem feltétlenül a rosszat jelenti, hiszen az idős ember maga dönti el, hogy igénybe vegye vagy sem. Tény, hogy a dolgozó családtagok a legtöbb esetben nem tudják az idős emberek ápolását elvállalni. Van, aki azért dönt a szociális otthon mellett, mert magára maradt. A főtanácsos megemlítette, hogy a szociális otthonokban egyre több emelt szintű részleget alakítottak ki, amelyet egyszeri belépési díjjal vesznek igénybe. Térítési díjat egyébként minden ellátott fizet, ez nem lehet több a nyugdíj 80 százalékánál. Az állam az idén gondozottakként évi 455 ezer 700 forint normatív támogatást nyújt az intézményeknek, jövőre ez az összeg 529 ezer 200 forint lesz.

Ma közel 800 intézmény fogadja a családból kikerült időseket, ezek 68 százaléka az önkormányzatok tulajdonában van, a civil szervezetek 132, az egyházak 114 intézményt működtetnek. Azzal együtt, hogy az elmúlt öt évben 16 százalékkal nőtt az idősotthonok férőhelyszáma, még mindig több ezren várnak a bejutásra. A minisztériumban elmondták, hogy pályázatok útján lehetőség nyílik az otthonok zsúfoltságának csökkentésére. A 9 évre szóló rekonstrukciós program keretében az állam 100 milliárd forinttal támogatja az otthonok bővítését, illetve újak építését.

Orbán Viktor kormányfő és Harrach Péter szociális és családügyi miniszter tegnap az Idősek Világnapja alkalmában látogatást tett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat korszerű pátyi intézményében. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a jövőben azok az idősek, akik nem akarnak vagy nem tudnak családjukkal együtt maradni, a pátyihoz hasonló körülmények közé kerülhetnek. Harrach Péter elmondta, hogy a novemberi pótlólagos nyugdíjemeléssel a nyugdíjak idei növekedése eléri a 15,9 százalékot.

Az egészségügyi és a szociális problémák gyakran átfedik egymást az idős korosztály életében, ezért a nemzeti népegészségügyi programhoz hamarosan külön témakörként csatlakozó idős-egyészségügyi program készül, amely a korosztályra jellemző ellátási igényeket veszi számba, nyilatkozta az MTI-nek Iván László egészségügyi miniszteri biztos.

Korábban:

Csehország külföldiek betelepítésével küzd a társadalom elöregedése ellen