Kisebb ügyekben megállapodott a MÁV a szakszervezetekkel

Minden jel arra mutat, hogy ma a vasutas-szakszervezetek és a MÁV vezetősége aláírja azt a megállapodást, amelyben leszögezték a kollektív munkaszerződés néhány módosítását.

A megállapodás tartalmazza a kirendelés, átirányítás MÁV-ra vonatkozó szabályozását, illetve ennek költségvonzatait, a folyamatos munkaidő, illetve a munkaközi szünetek meghatározását, valamint néhány technikai változtatást. Ezekre a Munka törvénykönyvének módosítása után volt szükség, mivel az új szabályozások szerint a kollektív munkaszerződés néhány pontja érvényét vesztette.

A szakszervezeteknek és a MÁV-nak hosszas egyeztetés után sikerült megegyezniük, ma véglegesítik, és valószínűsíthetően aláírják a dokumentumokat, mondta Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke.

- Ez is egy kis lépés, a semminél mindenképpen több, bár a MÁV-ot szorította a törvény, értékelte a mostani helyzetet Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke, a hároméves megállapodás felmondásáról szóló döntésüket azonban nem befolyásolja.

Jelentős haladást mutatnak a mostani tárgyalások, de csak ma dől el, hogy valóban megszületik-e a megállapodás. nyilatkozta Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

A MÁV mindig is jogkövető magatartást követett, tehát ebben a kérdésben, amit a törvény is pontosan szabályoz, nem lehetett volna túl sok vita, mondta Domokos Lajos, a MÁV kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a MÁV meglepetéssel és örömmel vette tudomásul, hogy a szakszervezetek álláspontja hirtelen megváltozott, és nagyon remélik, hogy valóban aláírják az egyezséget.

Korábban:

Nincs párbeszéd a MÁV és a szakszervezetek között