Pokorni lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

A Népszabadság információi szerint Pokorni Zoltán lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a szabad demokraták továbbra is Demszky Gábort támogatják. Az MSZP egyelőre még nem döntött jelöltjéről.

A Népszabadság információi szerint a pártok már megkezdték a felkészülést a jövő őszi főpolgermeseter-választásra Mindkét oldal számára meghatározó kérdés ugyanis, hogy a központi kormányzat után a második hatalmi centrumként számon tartott fővárosban melyik párt jut vezető szerephez.

A Fidesz a 2002-es parlamenti és önkormányzati választás során minden eddigieknél nagyobb energiát fordít Budapestre. Annak ellenére, hogy hivatalos döntés még nem született, a párton belül azonban -hallgatólagos megállapodás alapján - már Pokorni Zoltán pártelnököt tartják a főpolgármester-jelöltnek - írja a Népszabadság.

Pokorni Zoltán jelölését valószínűsíti, hogy a Fidesz elnöke az elmúlt hónapokban egyre több, a fővárossal kapcsolatos kérdésben nyilatkozott, például a 2012-es olimpia budapesti megrendezésével vagy éppen a fővárosi tömegközlekedés korszerűsítésével kapcsolatban. Ez utóbbiról Pokorni javaslatára kedden tárgyal a kormány. Pokorni fogja vezetni a Fidesz budapesti listáját a parlamenti választáson, főpolgármester-jelöltségét azonban várhatóan csak jövő nyáron jelentik be hivatalosan. A vezető kormánypártban természetesnek tartják, hogy Pokorni a Fideszen kívül az MDF és az MKDSZ támogatását is élvezi majd.

Az MSZP-ben még nem dőlt el, hogy ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje. A párt meghatározó politikusai szerint kicsi az esélye annak, hogy 1998-hoz hasonlóan az MSZP visszalép Demszky javára. Erre csak akkor kerülhetne sor, ha a jövő nyári-őszi közvélemény-kutatások meghatározó Demszky-fölényt mutatnának a szocialista jelölttel szemben. Az MSZP-n belül azt valószínűsítik, hogy Mandur László budapesti pártelnök vagy Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető lehet a jelölt.

A szabad demokraták Demszky Gáborral vágnak neki az önkormányzati választásnak. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban már jelezte: számára egyértelmű, hogy Demszky lesz a párt főpolgármester-jelöltje.